Turpmāk vairāk pacientu varēs saņemt terapiju Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašinātajās telpās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" (LOC) šodien atklātas paplašinātā Ķīmijterapijas dienas stacionāra jaunās telpas, kurās turpmāk nepieciešamo terapiju varēs saņemt lielāks pacientu skaits.

Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšanas un pārbūves darbi risinājās kopš 2023.gada jūnija. Projekta īstenošanas rezultātā līdzšinējo 50 guļkrēslu skaits palielināts līdz 69 jauniem guļkrēsliem.

Savukārt personālam - ārstiem, māsām un atbalsta darbiniekiem - tiks nodrošināti atbilstoši darba apstākļi mūsdienīgi un funkcionāli aprīkotās telpās, bet apmeklētājiem būs pieejamas plašākas un ērtākas koplietošanas telpas, sola slimnīca.

Slimnīcā informē, ka ar arhitektūras un plānošanas palīdzību pacientiem paplašinātajās Ķīmijterapijas dienas stacionāra telpās nodrošināta dziedinoša vide, veicinot vienlaikus psiholoģisku, fizisku un sociālu labsajūtu, kas var palīdzēt ārstniecības procesā un samazināt stresa negatīvo ietekmi uz imūnsistēmu. Padomāts gan par gaišām, plašām telpām, gan relaksācijas zonu - iekšējo dārzu, kur vasarā pacienti varēs atpūsties uz īpaši izgatavotiem soliņiem.

RAKUS Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja Sandra Lejniece aģentūrai LETA stāstīja, ka jaunās telpas izveidotas, domājot par pacientu privātumu un ērtumu.

Pacienti varēs aizvilkt aizkarus, tādējādi norobežojoties no apkārtējiem, bet medicīnas māsas varēs monitorēt katra pacienta veselības situāciju datorekrānos.

Profesore norādīja, ka šobrīd ir astoņas medicīnas māsas, kas uzraudzīs procesus, ja gadījumā kaut kas ar pacientiem notiek, taču to skaitu plānots palielināt par četrām.

"Būtībā te arī ir tas, ka pacientiem te būs komfortablāk, kas nebija iepriekš, jo vecajās telpās mēs plašumus nevarējām atļauties. Konsultējāmies ar Somijas kolēģiem, kuriem arī ir šādas nodaļas, un faktiski Ķīmijterapijas dienas stacionāra jaunās telpas ir veidotas pēc Eiropas labākajiem paraugiem. Tomēr galvenais, lai pacients saņem viņam nepieciešamās zāles laikā, un, lai tās ir drošas. Tas nozīmē, ka medikaments ir pareizi atšķaidīts, ievadīts, pacients tiek novērots un māsiņa vienmēr ir klāt, ja kaut kas notiek," sacīja Lejniece.

Nākotnē plānots arī pagarināt Ķīmijterapijas dienas stacionāra darba laiku, nosakot to, piemēram, no plkst.8 līdz plkst.20, lai cilvēki, kas turpina strādāt, varētu pagūt uz ķīmijterapiju pēc darba.

Vienlaikus Lejniece uzsvēra, ka paplašinātajās telpās padomāts, lai arī pacientu piederīgie var nākt līdzi uz ķīmijterapiju. Viņas vērtējumā, tas ir svarīgi, jo, pacientam pirmo reizi nākot uz ķīmijterapiju, ir šoks par diagnozi, viņš pārdomā visu dzīvi - kā bijis un kā varēja būt.

"Mēs vienmēr esam bijuši par to, lai tas radinieks, draugs nāk, jo tas pacientam ir tas, kas vajadzīgs," uzsvēra profesore.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) norādīja, ka līdz ar telpu paplašināšanu par aptuveni 30% varētu palielināties palīdzības apjoms, kāds regulāri tiek sniegts pacientiem. Viņa cer, ka tas veicinās ātrāku un kvalitatīvu nepieciešamo pakalpojumu saņemšanu, jo "veselība mums visiem ir pirmajā vietā".

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka veselības aprūpe valdībā noteikta kā prioritāte, tomēr netrūkst arī izaicinājumu, kas saistīti ar zāļu cenu samazināšanu, kas ir viens no šī gada svarīgākajiem uzdevumiem. Tomēr Siliņa esot pārliecināta, ka, kopā saliekot spēkus, to būs iespējams panākt.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) piebilda, ka brīdī, kad cilvēks uzzina savu onkoloģisko diagnozi, viņam sākas ceļojums, kas ietver arī ārstēšanu. Rezultātā pacientam vajadzīgs psiholoģiskais atbalsts no personāla puses, medikamenti un cerība, ka viņš kļūs vesels. Ministrs ir pārliecināts, ka Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašinātajās telpās pacienti varēs dabūt visas trīs komponentes.

LETA jau rakstīja, ka Ķīmijterapijas dienas stacionāra telpu paplašināšanas un atjaunošanas projekta īstenošanā, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, tiek investēti 2,52 miljoni eiro.

Stacionāra paplašināšanas noslēdzošajā fāzē stacionārs vienlaikus turpināja ārstniecību, sniedzot nepieciešamo ārstēšanu vidēji 75 pacientiem dienā, un, tāpat kā iepriekš, turpinot nodrošināt vajadzīgo ārstniecības procesu arī ambulatorajiem ķīmijterapijas, mērķterapijas, imūnterapijas un citu sistēmisku terapiju pacientiem.

Paredzēts, ka stacionārs jaunā veidolā durvis pacientiem vērs 2024.gada februārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu