Mediji ziņo, ka Taizemē aizturētos "Bi-2" mūziķus nedeportēs uz Krieviju

LETA
Papildināts 12:58, 30. janvāris, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sviatlana Tsikhanouskaya/"X"

Četri Taizemē aizturētie krievu rokgrupas "Bi-2" mūziķi tiks deportēti uz Izraēlu, jo viņiem ir šīs valsts, nevis Krievijas pilsonība, ziņo portāls "Ynet".

Taizemes varasiestādes aizturēja mūziķus un viņu pārstāvjus uzreiz pēc koncerta Puketā 24.janvārī.

Kā norāda "Ynet", šajā lietā iejaucās Izraēlas Ārlietu ministrija un Izraēlas vēstniecība Taizemē, paužot bažas par grupas dalībnieku drošību gadījumā, ja viņus deportēs uz Krieviju. Paši mūziķi paziņoja, ka situācija saistībā ar viņu iespējamo deportāciju uz Krieviju vēl nav atrisināta, un lūdza sekot līdzi jaunumiem viņu oficiālajos kanālos.

"Ynet" vēsta, ka četriem "Bi-2" mūziķiem ir Izraēlas pilsonība, bet vēl diviem ir ASV un Austrālijas pases. Taču trīs grupas dalībnieki Taizemē ieceļoja ar Krievijas pasēm un tikai viens ar Izraēlas pasi. Saskaņā ar vietējiem likumiem mūziķus jādeportē uz valsti, kurā izdots dokuments, ar kuru viņi šķērsoja robežu. Tomēr pēc Izraēlas iestāžu iejaukšanās problēma tika atrisināta.

Kā stāsta mūziķi, migrācijas policija viņus aizturēja neilgi pēc tiesas sēdes, kurā 26. janvārī viņiem tika piemērots naudas sods saistībā ar apsūdzībām par nelikumīgu uzstāšanos. Sodu viņi nekavējoties samaksāja.

"No mums netika iekasētas nekādas papildu maksas. Situācija un troksnis ap notikušo liecina, ka ārējam spiedienam bija nozīmīga loma mūsu aizturēšanā. Mēs zinām, ka šī spiediena iemesli ir mūsu mākslinieciskā izpausme, mūsu uzskati, mūsu nostāja."

Tagad mūziķi, tostarp Krievijas, Izraēlas un Austrālijas pilsoņi, gaida pārvietošanu uz Bangkoku, kur "uzturēšanās jautājums Taizemē būtu beidzot jāatrisina".

"Bi-2" pārstāvji arī norādīja, ka grupas koncerti "vienmēr notiek saskaņā ar vietējiem likumiem", un sākotnējās aizturēšana veikta tādēļ, ka koncerta rīkotāji "nepareizi aizpildīja dokumentus".

Dienu iepriekš Krievijas ģenerālkonsuls Puketā Vladimirs Sosnovs paziņoja, ka mūziķi tiks nogādāti Bangkokā "vēlākai izraidīšanai".

"RIA Novosti" norādīja, ka izraidīšana saskaņā ar Taizemes likumiem tiek veikta ar tiešo lidojumu uz valsti, kurā izdota pase.

Ar mūziķiem draugos esošais politiķis Dmitrijs Gudkovs apgalvo, ka ģenerālkonsuls Sosnovs personīgi piezvanījis uz migrācijas departamentu un pieprasījis, lai mūziķi pēc soda nomaksas nevis tiktu atbrīvoti, bet gan deportēti uz Krieviju.

Pēc Gudkova teiktā diplomāts iepriekš Taizemes varas iestādēm nosūtījis mūziķu "melno sarakstu", kuru uzstāšanos Krievijas varas iestādes vēlas aizliegt, kā arī deportēt uz Krieviju.

"Bi-2" grupa konsekventi ieņēmusi karu nosodošu pozīciju.

2022. gada pavasarī mūziķi saskārās ar vairāku koncertu atcelšanu Krievijā, jo viņi 28. aprīlī atteicās uzstāties Omskā uz Putinu slavinoša reklāmkaroga fona.

2023. gada maijā "Bi-2" sociālajā tīklā "Instagram" rakstīja, ka neatgriezīsies Krievijā (grupa tobrīd atradās ārzemju turnejā), sakot, ka "viss, ko Putina Krievija šobrīd izraisa, [ir] tikai naids un riebums".

Divas nedēļas pēc tam Tieslietu ministrija pasludināja mūziķus par "ārvalstu aģentiem".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu