NKMP vērtēs vēsturiskā Kaķu nama stāvokli pēc notikušā ugunsgrēka

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vecrīgā aizdedzies tā sauktais Kaķu nams blakus Līvu laukumam.
Vecrīgā aizdedzies tā sauktais Kaķu nams blakus Līvu laukumam. Foto: Evija Trifanova/LETA

Precīzāks izvērtējums par Kaķu nama, Vecrīgā, stāvokli būs iespējams pēc tam, kad atbildīgie dienesti ļaus piekļūt ēkas cietušajām daļām, norādīja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) pārstāve Linda Zonne-Zumberga.

Viņa norāda, ka ēka Meistaru ielā 10, pazīstama kā Kaķu nams, ir daļa no Rīgas vēsturiskā centra, kas ir arī UNESCO Pasaules mantojuma vieta. Jūgendstila īres nams celts 1909.gadā pēc arhitekta Frīdriha Šefela projekta un atzīts kā kultūrvēsturiski ļoti vērtīgs objekts.

Pēc NKMP pārstāves paustā, daudzi ēku pazīst uz jumta izvietoto kaķa figūru dēļ, taču nozīmīgas un saglabājamas vērtības ir pats ēkas apjoms, fasāžu apdare, kā arī iekštelpu apdare, īpaši izceļamas vitrāžas kāpņu telpās.

Izteiksmīgs ir ieejas durvju portāls, kas rotāts ar augu motīviem un spārnotu maskaronu, bet ēkas augšdaļā, centrā virs ieejas izvietots spārnus ieplētis ērglis.

NKMP Rīgas reģionālā nodaļa seko līdzi notiekošajam objektā. "Patlaban varam paust cerību, ka lieli postījumi ēkai nav nodarīti. Precīzāks izvērtējums būs iespējams pēc tam, kad atbildīgie dienesti ļaus piekļūt ēkas cietušajām daļām," atzīmēja Zonne-Zumberga.

LETA jau rakstīja, ka glābējiem divu stundu laikā izdevies ierobežot degšanu Kaķu namā, kur kopumā ēka degusi 262 kvadrātmetru platībā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, plkst.14.04 glābējiem izdevās ierobežot degšanu, kas 262 kvadrātmetru platībā bija izplatījusies pa visiem ēkas stāviem, fasādi un arī pagalmā.

Ēkas pirmais stāvs dega 25, otrais stāvs - 100, trešais - 10, ceturtais - trīs, piektais četru, 6.stāvs - trīs kvadrātmetru platībā, savukārt bēniņi un ēkas fasāde - attiecīgi divu un 90 kvadrātmetru platībā. Degšana bija izplatījusies arī pagalma pusē 25 kvadrātmetru platībā.

Jau ziņots, ka glābēji izsaukumu uz Meistaru ielu saņēma plkst.11.53. Kopumā iesaistīti plaši glābēju spēki - ap 30 ugunsdzēsējiem ar astoņām autocisternām un divām autokāpnēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu