"Latvijas pasts" komentē, cik liels finansējums būtu nepieciešams pasta nodaļu pastāvēšanai līdzšinējā formātā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VAS "Latvijas Pasts" ēka Ziemeļu ielā.
VAS "Latvijas Pasts" ēka Ziemeļu ielā. Foto: Paula Čurkste/LETA

VAS "Latvijas pasts" pasta nodaļu pastāvēšanai līdzšinējā formātā šogad nepieciešamais papildu finansējums būtu aptuveni 2,1 miljons eiro, aģentūrai LETA apstiprināja kompānijas pārstāvji.

Kompānijā skaidroja, ka 105 pilna spektra pasta nodaļu saglabāšanai nepieciešamais finansējums aprēķināts, ņemot vērā tiešās izmaksas, kas saistītas ar pasta nodaļu darbību.

Tādējādi papildu 2,1 miljona eiro finansējuma aprēķins ietver darba samaksu darbiniekiem, komunālos maksājumus, telpu un zemes nomas maksu, informācijas tehnoloģiju (IT) un sakaru izmaksas, pārējās saimnieciskās izmaksas un citas tiešās pasta pakalpojumu sniegšanas vietas izmaksas, norāda kompānijā.

Savukārt šajā summā nav ietvertas transporta, modernizācijas, remontdarbu un citas netiešās izmaksas, kas kopējo summu vēl būtiski palielinātu, uzsvēra pasta pārstāvji.

Vienlaikus kompānijā atzīmēja, ka ieviešot "Pastnieks mājās" risinājumu, uzņēmums sniedz pasta un finanšu pakalpojumus ekonomiski izdevīgā veidā, papildinot, ka, samazinoties pieprasījumam pēc tradicionālajiem pasta pakalpojumiem, pasta pakalpojumu sniegšanas alternatīvie risinājumi ir ieviesti visās Eiropas valstīs, tostarp Lietuvā un Igaunijā.

LETA jau vēstīja, ka "Latvijas pasts" plāno slēgt 105 no 176 pasta nodaļām. Tas tiekot pamatots ar pasta pakalpojumu sarūkošu pieprasījumu. Šādā situācijā uzturēt tik daudz pasta nodaļu neesot finansiāli izdevīgi.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ar satiksmes ministru Kasparu Briškenu (P) vienojusies pārskatīt pasta nodaļu reorganizācijas plānus atbilstoši novadu iedzīvotāju vajadzībām.

Satiksmes ministrija arī ir uzdevusi "Latvijas pasta" padomei steidzamības kārtā iesniegt izvērtējumu par katras pasta nodaļas slēgšanas pamatotību. Uzdots apkopot iedzīvotāju un iesaistīto valsts, pašvaldību, nevaldības sektora un nozares darbiniekus pārstāvošo institūciju redzējumu par piedāvāto pasta nozares reformu. Tāpat prasīts apkopojums par katras pasta nodaļas pakalpojumu klāstu, katra pakalpojuma saņemšanas nosacījumiem un plānoto rīcību, lai nodrošinātu pakalpojumu saņemšanas nepārtrauktību.

Kā ziņots, "Latvijas pasts" līdz 2026.gada beigām apņēmies ieviest jaunu un ilgtspējīgu pasta nodaļu konceptu, lai tās būtu ērti un droši pieejamas ikvienam, arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Tostarp atsevišķas pasta nodaļas paredzēts slēgt, kas vietējos iedzīvotājos izraisījis satraukumu.

"Latvijas pasta" apgrozījums 2022.gadā bija 100,009 miljoni eiro, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī uzņēmums strādāja ar 2,21 miljona eiro peļņu pretēji zaudējumiem gadu iepriekš.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā apmēram 2300 darbinieku.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu