Bijusī prezidenta amata kandidāte Elīna Pinto par laimes termometru un vērtību mēra maiņu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leinša/LETA

"Esi.lv" dibinātāja un valdes locekle, "Progresīvo" domes vicepriekšsēdētāja un bijusī prezidenta amata kandidāte Elīna Pinto, viesojoties "Radio SWH" raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi", dalījās savās pārdomās par vērtību mēra maiņu, kas norit visā pasaulē.

"Līdz šim daudz kur mēs redzam – IKP, IKP, IKP (iekšzemes kopprodukts – aut.), bet tas IKP jau patiesībā nemēra vērtību. Tas mēra tikai to ekonomisko labumu, naudu uz "galviņu", bet IKP, piemēram, rodas tad, kad tiek ražots piesārņojošs plastmass vai tiek tirgots alkohols un azartspēles," teic Pinto.

Viņa skaidro: "IKP nemēra to, kā cilvēks, piemēram, aprūpē savu tuvinieku, vai viņš var baudīt veselu mežu ar dabas bagātībām. Šobrīd jau pasaulē ļoti mainās tas, ka tagad ir jauni vērtības mēri." 

Taujāta, vai ir tāds laimes termometrs, kas pateiktu, vai cilvēks ir laimīgs vai nav, bijusī prezidenta amata kandidāte norāda vairāku valstu piemēru, kurās budžets tiek veidots citādāk, piemēram, Somijā, Skotijā un Jaunzēlandē.

"Mēra to, cik cilvēki jūtas labi, piemēram, savā darbā, vai ir padomāts par bērnu un jauniešu vajadzībām. Kaut vai tāds mērījums – vai meitene var aizbraukt no mājām uz skolu ar velosipēdu. Liekas it kā triviāli, bet meitene brauc ar velosipēdu, viņa jūtas droši, tas nozīmē arī, ka tur ir sakārtotas ielas, nozīmē, ka viņai neviens neuzbruks, kā arī nenozags, un viņa varēs arī mājās atbraukt. Ir daudz sakarīgāki un cilvēcīgāki veidi, kā izmērīt to, cik labi mēs dzīvojam," viņa stāsta un piebilst: "Mēs pārāk daudz domājam par ērtībām, par maz – par vērtībām."

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu