BALSOJUMS Atbalsti Latvijas Kaņepju ozolu konkursā "Eiropas Gada koks"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Wikipedia

1. februārī 15 Eiropas valstīs ir sācies balsojums par “Eiropas Gada koku”. Konkurss notiek jau 14. reizi, un šis ir trešais gads, kopš balsojumā piedalās arī Latvija. Šogad mūsu valsti konkursā pārstāv Kaņepju ozols, kas kļuvis par uzvarētāju Latvijas balsojumā.

Kaņepju dižozols pie "Kaņepju" mājām Jērcēnu pagastā ir otrais dižākais ozols Latvijā un Baltijā. Kopš 1977. gada tas iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā, kopš 1994. gada – arī arheoloģijas pieminekļu sarakstā. Ozols ir pagasta lepnums un simbols. Zem ozola vainaga svinīgus brīžus vēlas atzīmēt ļaudis no tuvienes un tālienes.

Ozola stumbru savulaik sašķēlis zibens, koka vidū ir liels dobums ar trim ieejām: lielā – ziemeļos, maza sprauga – dienvidos, trešā – pret debesīm. Dobumā, nedzīvajā koksnē savulaik iegriezti dažādi vārdi un iniciāļi, vecākais no tiem – "1886. gads". Atrodams arī "Kaņepju" māju saimnieka vārds: "N. Cīrulis 15. VII 1928".

1933. gadā tā laika populārākais žurnāls Latvijā "Atpūta" izsludināja varenākā ozola konkursu – lasītāji tika aicināti iesūtīt ierosinājumus un fotogrāfijas. Kaņepju ozols ieguva pirmo vietu, tā saimnieks Nikolajs Cīrulis balvā saņēma žurnāla gada abonementu

Ikviens tiek aicināts līdz 22. februārim nobalsot par Latvijas pārstāvi – Kaņepju ozolu, lai tas tiktu atzīts par uzvarētāju konkursā "Eiropas Gada koks". 

Svarīgi! Lai balss tiktu ieskaitīta, balsojot norādi precīzu sava e-pasta adresi, uz kuru tiks nosūtīta saite, ar kuru apstiprināsi balsojumu!

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu