Stradiņu jaunā vadība vēlas lauzt miljonus vērtu līgumu ar uzņēmumu "Velve"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A2 jaunā korpusa būvniecības darbi
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A2 jaunā korpusa būvniecības darbi Foto: Zane Bitere/LETA

Stradiņu jaunā korpusa būvniecība bija jāpabeidz jau pagājušā gadā. Taču tagad tās fināls prognozējams, ātrākais, pēc pusotra gada. Kavēšanās dēļ Stradiņi jau zaudējuši iespēju tikt pie 26 miljoniem eiro Eiropas fondu naudas. Kas pie tā vainīgs, tagad vērtē prokuratūra, vēsta raidījums "Nekā personīga".

2017. gadā Stradiņa slimnīca sāka strādāt jaunās A korpusa telpās. Modernā ēka bija tikai puse no plānotās korpusa platības. Tā izmaksāja 87 miljonus eiro. 2020. gadā slimnīca noslēdza līgumu par otras puses būvniecību ar uzņēmumu "Velve". Būvnieks apņēmās darbus pabeigt līdz 2023. gada aprīlim un to izdarīt par 88 miljoniem eiro.

2022. gadā - tātad gadu pirms plānotās būvniecības pabeigšanas - "Velve" paziņoja, ka darbi kavēsies par 11 mēnešiem. Kā iemeslu norādīja intensīvu darbinieku slimošanu ar kovidu. Savukārt Krievijas sāktā kara dēļ nobrukušas ierastās piegāžu ķēdes. Būvniecība kļuva dārgāka un lēnāka.

Valdība atbalstīja līguma pagarināšanu līdz 2024. gada martam un līguma summu palielināja par 16 miljoniem. Šie līdzekļi nāk jau no nākamo Eiropas Savienības fondu naudas.

"Velve" ir viens no uzņēmumiem, ko Konkurences padome sodīja par dalību būvnieku kartelī. Tas ir vienīgais, kurš sodu samaksāja un to neapstrīdēja.

Pamatojoties uz Konkurences padomes atklāto, Rīgas dome no "Velves" pirmajā instancē pietiesājusi vairāk nekā trīs miljonus eiro par sadārdzinājumu vairākos būvprojektos. Šie procesi notika laikā, kad "Velves" progress Stradiņu jaunajā korpusā sāka bremzēties.

Pagājušā gada vasarā Stradiņu projektā notika kārtējās pārbaudes. Tobrīd tam jau bija piešķirts pagarinājums un papildu nauda. Pārbaudītājus sagaidīja nepatīkams pārsteigums.

Objektā tobrīd strādāja 74 darbinieki, lai gan saskaņā ar plānu tur vajadzēja būt 230 cilvēkiem. Ēkai aizvien nebija ne fasādes, ne jumta. Tas nozīmē risku, ka jau uzbūvētais salā un lietū var tikt bojāts.

Tagad jumts un fasāde ir vietā, bet bažas bija pamatotas. Pirms mēneša Stradiņa slimnīcas pārstāvja uzņemtā video redzams applūdis jaunā korpusa pagrabstāvs. Ģipškartons piesūcās ar ūdeni, sienas sāka pelēt.

Uzņēmums apgalvo, ka pelējums pamazām izzūd. Bojātās daļas ir demontētas, telpas turpina apstrādāt un dezinficēt. Slimnīca uzskata, ka ar to nepietiek.

Pelējums gan ir tikai pēdējais piliens. Konflikta būtība ir tā, ka būvnieks atkal prasa pagarināt darbu termiņu. Nespēja solīto izdarīt līdz šī gada martam nozīmē, ka Stradiņi - un Latvija kopumā - palaiduši garām daļu no tiem iedalītās Eiropas fondu naudas: 26 miljonus eiro. Tagad, lai korpusu pabeigtu, tā finansēšana jāieplāno no nākamā fondu plānošanas perioda. Tas samazina finansējumu citiem projektiem.

Iestrēgušais projekts bija iemesls, kādēļ oktobrī Veselības ministrija atlaida Stradiņu padomi. Jaunieceltā pagaidu padome atlaida arī slimnīcas valdi un iecēla jaunu pagaidu vadību. Nomainīts arī Stradiņu būvuzraugs, kas kontrolēja būvniekus projektā.

Jaunā pagaidu padome šim uzdevumam piesaistīja auditorfirmu "Ernst&Young", vērtē arī iepriekšējās vadības atbildību. Arī prokuratūra sākusi pārbaudi par to, vai iesaistītās amatpersonas ir vainīgas pie zaudējumiem.

Būvnieks grib pagarināt līgumu līdz nākamā gada rudenim. Slimnīca un tās īpašnieks Veselības ministrija ļauj noprast, ka vēlas līgumu lauzt, jo vairs netic, ka būvnieks ir spējīgs to pabeigt.

Izmaiņas notikušas ne tikai slimnīcas vadībā. Arī "Velve" vadības komanda pilnībā nomainījusies. Savulaik Mārim Martinsonam piederējušajā kompānijā tagad īpašnieki ir par viņa uzticamības personu uzskatītā Jekaterina Nikuļina, un kopš pagājušā gada novembra - Valdis Koks.

Viņš iepriekš bija "ReRe" grupas būvkompāniju vadībā un pārstāvēja šos uzņēmumus 2017. un 2018. gadā KNAB noklausītajās būvnieku karteļa sarunās. "Velvi" tajās pārstāvēja Martinsons.

Būvnieks tagad cenšas pierādīt, ka pie kavēšanās vainīgs pats pasūtītājs. Tas radījis neadekvāti lielu birokrātiju, prasot sertifikātus, kas dabā neeksistē un nevajadzīgi daudz saskaņojumu un atskaišu.

Savukārt būvprojektā bijis tik daudz kļūdu, ka nav bijis iespējams strādāt. Kā pierādījumu "Velve" uzrāda vēstules projektētājam "Sestais stils". Arī jau projekta nolikumā kā viens no atlases punktiem bija prasība būvniekam atklāt pēc iespējas vairāk kļūdu būvprojektā.

Pēc būvnieku sūdzībām šo prasību gan no nolikuma izslēdza. "Velve" arī bruņojusies ar pagājušajā nedēļā tapušām būvprojekta ekspertīzēm, kas apliecina, ka tas ir bijis nekvalitatīvs. Kompānija vēlas pati pārņemt projektēšanu.

Pagājušā gada rudenī "Velve" un Stradiņu slimnīca noslēdza vienošanos, paredzot, ka izmaksās būvniekam avansu un strīdus jautājumos piesaistīs speciālistus ekspertīzes veikšanai. Stradiņu valde līgumu parakstīja 4. un 5. oktobrī. Šajā dienā Veselības ministrija paziņoja, ka atlaiž slimnīcas padomi.

Projektētājs "Sestais stils" pārmetumus par savām kļūdām noraida, uzsverot, ka būvnieks negribētu uzņemties atbildību par projektu, ja tas nebūtu kvalitatīvs. Viņuprāt, "Velve" cenšas panākt , ka projektā vairs nebūtu neviena no sākotnēji iesaistītajām personām.

Nule par "Velves" vadītāju iecelts Jānis Lapiņš. Viņš iepriekš strādājis Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra valdē, tolaik viņš mediju uzmanības lokā nonāca, jo noslēdza būvniecības līgumu ar "Velvi", bet būvuzraudzību uzticēja ar būvnieku saistītai firmai. Pēc meteocentra viņš kļuva par Latvijas valsts mežu valdes locekli.

Arī jaunajam Stradiņu vadītājam atrodama saistība ar Māra Martinsona ģimeni. Viņam pieder neliela akciju pakete jaunuzņēmumā "Solfegio", kur viens no akcionāriem un padomes priekšsēdētāja vietnieks ir Martinsona dēls Mārcis.

Šonedēļ Stradiņu padomei bija jāiesniedz Veselības ministrijā ziņojums par tālākās rīcības variantiem un iepriekšējās slimnīcas vadības atbildību. Ministrija to pagaidām neesot saņēmusi un to gaida nākamnedēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu