"Jau zinu, ka man neizdosies..." No Krievijas cietumiem izlaistie okupanti sūkstās par karošanu Ukrainā (3)

Foto: KRSOLDATA/T.ME
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievija jau vairāk nekā gadu atbrīvo cietumniekus, kas gatavi cīnīties okupantu rindās Ukrainā. Sākotnēji viņiem piedāvāja apžēlošanu un brīvību pēc sešiem mēnešiem, pat ja viņi notiesāti par vardarbīgu noziegumu. Tomēr tagad Krievija pārdomājusi un tās cietumnieki vairs netiek apžēloti. Tagad viņiem ir stingrāki nosacījumi, un tā vietā, lai ātrāk atgrieztos mājās, viņiem būs jācīnās līdz kara beigām, ziņo raidorganizācija BBC.

"Ja tagad pierakstīsies, esi gatavs mirt," tērzētavā, kas paredzēta Ukrainā karojošiem bijušajiem krievu cietumniekiem, raksta Sergejs.

Viņš stāsta, ka kopš oktobra ir daļa no jauna veida okupantu armijas vienības ar nosaukumu "Storm V", kurā tagad iekļauj notiesātos.

"Agrāk jūs varējāt būt brīvi pēc sešiem mēnešiem. Bet tagad  jāstrādā līdz kara beigām," raksta Sergejs.

Kad 2022. gada vasarā sākās krievu ieslodzīto masveida vervēšana, to vadīja privātās militārās kompānijas "Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins. Ieslodzītajiem tika piedāvāta sodāmības dzēšana, pilnīga apžēlošana un atļauja pēc sešiem mēnešiem, kas pavadīti kara laukā, doties mājās.

Pirms savas nāves aviokatastrofā Prigožins sacīja, ka saskaņā ar šo vienošanos uz frontes līniju nosūtīti gandrīz 50 000 Krievijas cietumnieku. Līdzīgus skaitļus minēja arī cilvēktiesību aktīvisti. Tūkstošiem no šiem ieslodzītajiem gāja bojā, bet citi, tostarp vairāki desmiti par vardarbīgiem noziegumiem notiesāto, atgriezās mājās. Daži no viņiem jau paspējuši atkārtoti izdarīt noziegumus un pat slepkavības.

Krievijas militārie spēki šo shēmu pārņēma 2023. gada februārī, sākotnēji piedāvājot tādus pašus labumus kā Prigožins.

Taču šī vienošanās nozīmēja, ka cietumnieki, kas tika atbrīvoti, lai karotu, pēc sešiem mēnešiem varēja doties mājās un bija privileģētākā stāvoklī nekā parastie karavīri. Tas satrauca Krievijas mobilizētos vīriešus un viņu ģimenes.

Tagad jaunie nosacījumi ieslodzītajiem panākuši līdzsvaru un ir daudz stingrāki.

Pārskatot ziņojumus tērzētavās un runājot ar kaujiniekiem un viņu radiniekiem, BBC var apstiprināt, ka "Storm V" karaspēks pašlaik darbojas frontes līnijā no Ukrainas dienvidos esošās Zaporižjas līdz austrumos esošajai Bahmutai.

Foto: KRSOLDATA/T.ME

Kāda sieviete no Krievijas Tālajos Austrumos esošā Aizbaikāla reģiona, kura vēlējās palikt anonīma, BBC žurnālistiem pastāstīja, ka viņas vīrs 2023. gada rudenī savervēts vienā no "Storm V" vienībām. Viņa neatklāja, kādu noziegumu viņš ir izdarījis, bet piebilda, ka tā ir "nopietna apsūdzība".

Viņa atklāja, ka abi kopā pieņēma lēmumu par viņa karošanu Ukrainā, jo uzskatīja, ka tas ļaus viņu ātrāk atbrīvot no ieslodzījuma.

"Februārī apritēja 15 gadi, kopš viņš tika notiesāts. Viņam bija atlikuši vēl četri," stāsta cietumnieka sieva. "Apstākļi cietumā bija labi. Viņš varēja turpināt izciest sodu, bet šis bija vienīgais veids, kā viņš ātrāk varētu nokļūt mājās."

Viņa sacīja, ka vīra līgums ar Krievijas Aizsardzības ministriju ir noslēgts uz gadu, nevis uz sešiem mēnešiem, kā tas bija iepriekšējiem ieslodzītajiem. Kad vīram beigsies termiņš, viņš nesaņems apžēlošanu un nevarēs uzreiz doties mājās, jo līgums "tiks automātiski pagarināts".

Citu krievu, kuru radinieki dienē "Storm V" vienībās, ieraksti sociālajos tīklos liecina, ka arī viņiem būs jāpaliek frontes līnijā līdz Kremļa tā dēvētās "īpašās militārās operācijas" beigām.

Cietumnieki par to tiek brīdināti, kad viņi parakstās. Tas izriet no Vladimira Putina 2022. gada septembra dekrēta, kas būtībā nozīmē, ka pēc līguma termiņa beigām to faktiski nevar izbeigt un tas tiek atjaunots.

Šobrīd karojošie Krievijas cietumnieki var tikt pilnībā atbrīvoti tikai tad, ja viņi saņem valsts apbalvojumu, kļūst rīcībnespējīgi, sasniedz maksimālo vecuma robežu vai beidzas karš.

Bijušie ieslodzītie tagad saņem nevis apžēlošanu, bet gan tā dēvēto nosacīto atbrīvošanu, beidzoties viņu dienesta laikam armijā. Tas nozīmē, ja viņi tiks atzīti par vainīgiem jauna nozieguma izdarīšanā, sodā iekļaus arī neizciesto termiņu.

Putins arī vairs nav personīgi iesaistīts apžēlošanu parakstīšanā, kas nozīmē mazāk Kremlim nevēlamu virsrakstu plašsaziņas līdzekļos par to, ka viņš apžēlojis slepkavas un dzimumnoziedzniekus.

BBC žurnālisti izskatīja vairākus ziņojumus tērzētavās, kuros vīrieši apgalvo, ka ir bijuši šajās vienībās frontes līnijā.

"Apstākļi ir it kā labāki. Jūs saņemat pilnu algu, kā armijā, kā arī visus pārējos pabalstus un piemaksas," raksta viens no cietumniekiem.

"Jūsu izredzes izdzīvot ir aptuveni 25%. Esmu bijis karavīrs piecus mēnešus. No mūsu aptuveni 100 vīru vienības tikai 38 joprojām ir dzīvi," raksta vēl viens cietumnieks.

Daudzi "Storm V" karavīri pirms nosūtīšanas tiek apmācīti poligonā tikai 10 dienas. Zināmi desmitiem gadījumu, kad notiesātie ir nonākuši frontes līnijā tikai pēc trīs līdz piecu dienu apmācības. Salīdzinājumam - PSRS iesaucamajiem Afganistānā pirms nosūtīšanas uz turieni bija līdz pat sešiem mēnešiem ilga apmācība.

Kopš 2023. gada janvāra BBC Krievijas nodaļas žurnālisti sadarbojas ar Krievijas tīmekļa vietni "Mediazona" un brīvprātīgo komandu, lai identificētu karā nogalināto Krievijas kaujinieku vārdus. Vairāk nekā 8000 cietumnieku ir gājuši bojā, karojot Ukrainā, un vismaz 1100 no viņiem ir karojuši "Storm V" vienībās.

Šajā datubāzē žurnālisti iekļauj tikai tos ieslodzītos, kuru sodi ir apstiprināti ar publicētu tiesas spriedumu. Taču ne visi spriedumi ir digitalizēti, un ne par visiem nāves gadījumiem ir ziņots. Tiek lēsts, ka patiesais mirušo cietumnieku skaits ir daudz lielāks.

Noteikt, cik daudz okupantu ir nogalināti, ir ārkārtīgi grūti, jo īpaši tāpēc, ka daudzi no bojāgājušajiem netiek uzreiz atrasti.

Foto: KRSOLDATA/T.ME

Daudzi joprojām meklē uz fronti nosūtītos radiniekus, ar kuriem pagājušajā vasarā zaudēja sakarus.

"Šī elle nekad nebeigsies. Nekad nebiju domājusi, ka priecāšos kaut par viņa kaulu atrašanu vien. Tikai tāpēc, lai tos apglabātu," tērzētavā raksta kāda krievu cietumnieka māte.

Agrāk notiesāto identifikācijas žetonos norādītie dati ne vienmēr tika ievadīti militārajās datubāzēs, taču tagad ir izmaiņas – "Storm V" vienību dalībnieki tiek reģistrēti kā militārpersonas, nevis kā brīvprātīgie.

Daudzi no izdzīvojušajiem "Storm V" kaujiniekiem nonāk gūstā. BBC ziņo par  videoierakstiem, kuros it kā redzams, kā Ukrainas bruņotie spēki nopratina krievu karagūstekņus.

Vienā no ierakstiem kāds vīrietis apgalvo, ka kopš 2014. gada vairākas reizes ir bijis ieslodzījumā par smagiem miesas bojājumiem un zādzību. BBC ir izdevies viņu identificēt un apstiprināt sodus, izmantojot tiesu reģistrus.

Oktobrī ieslodzītais parakstīja līgumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju un no paaugstinātas drošības cietuma devās uz fronti. Vēlāk tika sagūstīts. Viņš piespiedu kārtā teica, ka "Storm V" kaujiniekus bieži sūta "bezjēdzīgos uzbrukumos", no kuriem dzīvi atgriežas tikai daži cilvēki. Cietumnieks arī apgalvo – kas atteiksies doties kaujā, tiks iemesti "bedrē" un nedabūs nekādu ēdienu.

Viņa stāstītais sakrīt ar citām liecībām, arī kāda sieviete no Sibīrijas BBC žurnālistiem pastāstīja, ka viņas vīrs teicis to pašu.

Tērzētavā Sergejs apspriež savu un citu krievu notiesāto likteni, kuri joprojām cīnās "Storm V" vienībās.

"Ar veiksmi nepietiks," viņš raksta, runājot par savām izredzēm izdzīvot frontē.

"Es jau zinu, ka man neizdosies," rezumē cietumnieks Sergejs.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu