Pērn 16 Baltkrievijas pilsoņu vērsušies VSAA ar iesniegumu pensijas piešķiršanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

2023. gadā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) saņēmusi 16 Baltkrievijas pilsoņu iesniegumus pensijas piešķiršanai, aģentūrai LETA pavēstīja VSAA pensiju metodiskā vadības daļas vadītāja Egita Garā.

Kopumā pērn tika saņemts 361 iesniegums pensijas piešķiršanai saskaņā ar Latvijas un Baltkrievijas noslēgto līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā, no iesniedzējiem tikai 16 personām bija Baltkrievijas pilsonība. No šīm 16 personām bēgļa statuss nevienam nebija noteikts.

Lielākā daļa no vecuma pensijas pieprasītājiem - aptuveni 200 bija Latvijas nepilsoņi, tad sekoja Latvijas pilsoņi - aptuveni - 100.

Garā skaidroja, ka Latvijā nav speciāla regulējuma par Baltkrievijas bēgļiem sociālās apdrošināšanas jomā. Tādējādi, viņu tiesības uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem var tikt noteiktas tikai esošās - nacionālās likumdošanas ietvaros.

Viņa atzīmēja, ka par personām ar Baltkrievijas bēgļa statusu VSAA nav tiesīga sazināties arī ar Baltkrievijas kompetento institūciju, lai pakalpojumus, tostarp pensiju kārtošanas jautājumus, nodrošinātu Latvijas-Baltkrievijas līguma ietvaros. Šāda saziņa varētu notikt tikai izņēmuma gadījumos, ja pati persona ar bēgļa statusu tam būtu devusi rakstisku piekrišanu, bet arī tad bēglim pašam nebūtu jāvēršas Baltkrievijas kompetentajā institūcijā.

"Baltkrievijas līgums paredz, ka jāaizpilda noteiktas formas iesniegumi. Ja viņi to aizpilda, tad mums līgums paredz sniegt visu informāciju kompetentajai iestādei Baltkrievijā. Bet cilvēkam jāsaprot, vai viņš vēlas sniegt informāciju tam iestādēm, ja viņam ir bēgļa statuss un viņš ir aizmucis no tās valsts," skaidroja Garā.

Patlaban Latvijas-Baltkrievijas līgumā nav tiesību normu, kas paredzētu atšķirt atsevišķi bēgļu jautājumu risināšanu. Līdz šim nav bijuši gadījumi, kad Baltkrievijas bēgļi piekrituši sniegt informāciju iestādēm savā valstī.

LETA jau rakstīja, ka janvāra izskaņā Saeimas Pilsonības un migrācijas lietu komisija skatīja jautājumu par Baltkrievu bēgļu integrēšanos Latvijā, un lēma lūgt vairāku iestāžu viedokli problēmu risinājumu meklējumos.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) komisija vērsīsies ar lūgumu sniegt priekšlikumus tam, kā risināt pensiju jautājumu. Biedrība "Free Belarus" ir saņēmusi jau trīs sūdzības no baltkrievu bēgļiem, kurus pensijas kārtošanas jautājumā VSAA lūdz sazināties ar Baltkrievijas valsts iestādēm, taču bēgļa statuss to aizliedz. Šāda kārtība ir regulēta parasto Baltkrievijas pilsoņu gadījumā, bet nav piemērojama bēgļiem, pauda biedrības pārstāve Ilva Everte.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu