Tuvāko dienu laikā Zemi varētu skart Saules daļiņu vētra

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: X/NASASun

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) piektdien, 9. februārī, fiksējusi pēdējo gadu laikā spēcīgākos uzliesmojumus uz Saules. To sekas varētu būt jūtamas arī uz Zemes, kas izpaustos kā elektrotīklu un sakaru sistēmu darbību traucējumi.

Saules izvirduma laikā Saule kosmosā izmet miljardiem tonnu uzlādētu daļiņu, kas izplatās ar gaismas ātrumu. Šādi izvirdumi cita starpā var traucēt radio sakarus, ietekmēt elektrotīklus un navigācijas signālus, kā arī radīt risku kosmosa kuģiem un astronautiem, norādīja NASA.

Saule vairākkārt piedzīvo fāzes, kad tā dažkārt ir aktīvāka, bet dažkārt - mazāk aktīva.

Magnētiskās struktūras uz saules virsmas, ko bieži pavada saules plankumi, ir svarīgs tās aktivitātes rādītājs. Milzīgas plazmas plūsmas vairāku gadu garumā it kā pa Saules konveijeru izskalo šos magnētiskos laukus no Saules ekvatora tuvuma līdz tās poliem, tādējādi veidojot Saules magnētisko lauku, kas raksturo nākamo Saules ciklu. Pie poliem plazma nogrimst Saules dzīlēs un plūst atpakaļ uz ekvatoru.

Saules cikls ilgst aptuveni vienpadsmit gadus. Kopš 2019. gada decembra Saules aktivitāte atkal pieaug, un maksimālās daļiņu vētras gaidāmas 2025. gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu