VIDEO Katram upurim miesassargu nolīgt nevar. Plāno ieviest elektronisko uzraudzību varmākām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Grustock/Shutterstock

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņo, ka gada laikā Latvijā plāno ieviest elektronisko uzraudzību varmākām, kas pārkāpuši liegumu tuvoties upurim. 

Policijā aizvien vairāk tiek reģistrēti vardarbības ģimenē gadījumi, kā arī aizliegumu tuvoties pārkāpšana. Tā kā policija ne vienmēr var pagūt ierasties un novērst apdraudējumu vai nolīgt katram upurim miesassargu, nākamgad plānots ieviest elektroniskās uzraudzības aproci. Tā ar tiesneša lēmumu būtu jānēsā varmākām, kas pārkāpuši liegumu tuvoties. 

Varmākas, cietušās personas un policijas signāli būs vienā sistēmā, jo aproce brīdinās gan upuri, gan policistus, ja varmāka pārkāps tuvošanās aizlieguma zonu.

"Es ļoti ceru, ka mēs varēsim nākamgad sākt reāli izmantot, jo tas viss ir laikietilpīgi. Tās ir zināmas izmaiņas, skar cilvēktiesību jautājumu, jo tā ir pastāvīga kontrole šīm varmākām, un ir iesniegti mūsu grozījumi tieši ar šo ieviešanu," skaidroja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

"Šai aprocei ir trīs tehniskās darbības punkti: potenciālais upuris jeb cietušais, varmāka (tehniskā ierīce ļaus identificēt, ka tuvojas) un trešais – dežūrdaļa, kur aiziet signāls. Vai nu varmāka izgājis vai noņēmis aproci, vai devies tur, kur nedrīkst. Tas dod laiku reaģēt, būt soli priekšā," skaidroja Ruks.

Lēmumi par pagaidu aizsardzību 2023. gadā noteikti pret gandrīz 4500 personām, kas ir par 627 gadījumiem vairāk nekā 2022. gadā. Varmākas šos aizliegumus mēdz pārkāpt. Pērn pārkāpumi fiksēti 815 reizes, kas ir par 44% vairāk nekā gadu iepriekš - 568 reizes. 

Video: Raidījuma "Panorāma" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu