Pāvests Francisks atbild uz saņemto kritiku par viendzimuma pāru svētīšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks
Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks Foto: Grzegorz Galazka/SIPA/Grzegorz Galazka/SIPA

Pāvests Francisks ir atbildējis tiem, kas kritizē viņa lēmumu atļaut svētīt viendzimuma pārus. Pēc pāvesta sacītā kritiķi ir vainīgi liekulībā, ziņo CNN.

"Neviens nav sašutis, ja es dodu svētību uzņēmējam, kurš, iespējams, ekspluatē cilvēkus, un tas ir visļaunākais grēks," pāvests sacīja intervijā Itālijas žurnālam "Credere".

"Turpretim sašutums sākas, ja es to dodu homoseksuālam cilvēkam...

Tā ir liekulība! Mums visiem ir jāciena vienam otru." 

Pagājušajā gadā 87 gadus vecais pāvests vēsturiskā dokumentā, kas tika izdots 2023. gada 18. decembrī, pilnvaroja priesterus dot neformālu svētību pāriem "neregulārās" savienībās. Šī ir pirmā reize vēsturē, kad Vatikāns ir atļāvis šādas svētības.

Taču lēmums baznīcā ir izraisījis pretrunīgas reakcijas.

Lai gan Rietumu baznīcu pārstāvji lielākoties ir atzinīgi novērtējuši šo lēmumu, Āfrikas bīskapus pārstāvošā institūcija paziņoja, ka viņi šādas svētības nedos, jo viņi "neuzskata, ka tas iederas Āfrikā", piebilstot, ka tas "raidītu apjukumu un būtu tiešā pretrunā Āfrikas kopienu kultūrai un ētikai.

Pāvests no Āfrikas saņemto kritiku raksturojis kā "īpašu gadījumu", ko ietekmē kultūra, savukārt Āfrikas bīskapi, neskatoties uz nesaskaņām, saglabā savu lojalitāti pāvestam.

Skaļa kritika izskanējusi arī baznīcas īpaši konservatīvās daļas vidū, ko sastāda kristieši no ASV un daļēji arī Eiropas. Pāvests Francisks par šo cilvēku paustajiem viedokļiem teicis, ka tie "pieder nelielām ideoloģiskām grupām".

Savā intervijā "Credere", kuras kopiju saņēma CNN, pāvests, šķiet, atsaucās uz "ideoloģiskajām grupām", kas selektīvi pielieto baznīcas mācības un ekskluzīvi vēršas pret homoseksualitāti.

Vatikāns ir uzstājis, ka svētības viendzimuma pāriem ir nevis "savienības" svētīšana, bet gan konkrēto cilvēku, ja viņi to vēlas.

"Es nesvētu "viendzimuma laulības", es svētu divus cilvēkus, kuri mīl viens otru, un es arī lūdzu viņus lūgt par mani," viņš sacīja priesterim Donam Vinčenco Vitale, kurš vadīja interviju.

"Vienmēr grēksūdzē, kad rodas šādas situācijas, "vai tie ir homoseksuāli cilvēki vai atkārtoti precējušies cilvēki, es vienmēr ar viņiem lūdzu un sniedzu savu svētību. Svētību nevienam nedrīkst liegt."

Viņš piebilda, ka runā par cilvēkiem, kuri var tikt kristīti  un vēlas būt daļa no draudzes.

Franciska sniegtā atļauja homoseksuālu cilvēku svētīšanai ir daļa no viņa izvērstajiem centieniem mainīt baznīcas toni un pieeju LGBTQ+ kopienas katoļiem, lai gan šie centieni dažviet saskārušies ar pretestību.

Kā vēstīts janvārī, Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks intervijā Itālijas televīzijā aizstāvēja savu lēmumu ļaut priesteriem svētīt viendzimuma pārus, vienlaikus atzīstot, ka lēmums atsevišķos baznīcas sektoros sastop opozīciju.

Pāvests apliecināja, ka turas pie savas pārliecības, un uzstāja, ka "tas Kungs svētī ikvienu".

Francisks arī atzina, ka viņa nostāja izraisījusi pretestību - Āfrikas bīskapi atsakās īstenot Vatikāna deklarāciju, iebildumus pauduši arī atsevišķi bīskapi Austrumeiropā, Latīņamerikā un citviet.

18.decembra deklarācijā Vatikāns no jauna apliecināja, ka laulība ir savienība mūža garumā vīrieša un sievietes starpā, kā arī atļāva priesteriem svētīt viendzimuma pārus, kas tiecas pēc Dieva žēlastības savā dzīvē.

Itālijas televīzijas pārraidē "Che Tempo Che Fa" pirmajos komentāros par šo tēmu kopš Vatikāna deklarācijas pāvests atzina, ka lēmums sastop zināmu pretestību.

Francisks to skaidroja ar to, ka bīskapi pilnībā neizprot šo jautājumu un atsakās būt atvērti dialogam.

Vaicāts, vai jūtas vientuļš, pāvests sacīja: "Tu pieņem lēmumu, un vientulība ir cena, kas ir jāmaksā."

"Dažkārt lēmumi netiek akceptēti," viņš sacīja. "Bet vairumā gadījumu, kad tu neakceptē kādu lēmumu, tas ir tāpēc, ka tu to nesaproti."

Briesmas ir tad, kad cilvēki, kas nesaprot, atsakās iesaistīties "brālīgās diskusijās" un nocietina savas sirdis, pretojas un "izdara neglītus secinājumus".

"Tas ir noticis ar šiem pēdējiem lēmumiem par ikviena svētīšanu," sacīja Francisks. "Tas Kungs svētī ikvienu."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu