Somijas pārstāvji Eirovīzijā: Ceram, ka Izraēla nepiedalīsies (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Somijas Eirovīzijas pārstāvji "Windows95man".
Somijas Eirovīzijas pārstāvji "Windows95man". Foto: EPA/Scanpix

Somija starptautiskajam Eirovīzijas dziesmu konkursam izvirzījusi apvienību "Windows95man", ko veido Tēmu Keisters un Henri Pīspanens, ar dziesmu "No Rules". Intervijā pēc uzvaras puišiem tika vaicāts, kāds ir viņu viedoklis par Izraēlas dalību Eirovīzijā, ziņo Somijas nacionālais sabiedriskais medijs "Yle".

"Windows95man" pārstāvēs Somiju maijā Malmē notiekošajā Eirovīzijas dziesmu konkursā.

Pēc uzvaras puiši sajutās kā "diezgan lielā utopijā". Kā viņi atzina intervijā, visneparastāk bija apstrādāt sajūtu, ka vēl tikko neviens viņus nezināja un pēkšņi viņu dziesmu dungo visa valsts.

Tieši skatītāju balsojums ļāva "Windows95man" plūkt uzvaras laurus, jo žūrija viņus neierindoja kā pirmos.

Karsts jautājums Eirovīzijas un citu starptautisku notikumu kontekstā šobrīd ir Izraēlas dalība.

Kopš kara sākuma Gazā cilvēki visā Eiropā ir pieprasījuši, lai Eiropas Raidorganizāciju apvienība (ERA), kas organizē dziesmu konkursus, izslēgtu Izraēlu no dalības.

Kad Somijas pārstāvjiem tika vaicāts viņu viedoklis šajā jautājumā, puiši atbildēja: "Mēs ceram, ka Izraēla nepiedalīsies.

Šobrīd ir slikta situācija. Līdz pavasarim vēl ir laiks. Ceram, ka ERA pieņems pareizo lēmumu."

VIDEO: "Windows95man" – "No Rules"

Šī nav pirmā reize, kad sarunas par Izraēlas un Palestīnas attiecībām virmo ap Eirovīziju. 2019. gadā tieši Izraēla bija dziesmu konkursa rīkotāji. Islandes pārstāvji "Hatari" izmantoja vienīgo brīdi visas pārraides laikā, kad nav laika nobīdes, proti, rezultātu izziņošanas mirkli, lai Eiropai un visai pasaulei parādītu Palestīnas karoga krāsu šalles.

Tajā pašā vakarā palestīniešu karogs sasniedza Eirovīzijas tiešraidi arī brīdī, kad to attēloja dejotāji Madonnas uzstāšanās laikā.

Islandiešu grupas rīcība bija apzināta un ilgi plānota akcija, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību reģiona konfliktam. Tās dalībnieki arī pēc konkursa sociālajos tīklos dalījās ar Palestīnas karoga fotogrāfiju.

Jau 2019. gadā vairāki mūziķi un kultūras darbinieki aicināja boikotēt Eirovīzijas konkursu Telavivā, ņemot vērā Izraēlas politiku pret palestīniešiem, Madonna pirms uzstāšanās paziņoja, ka negrasās izdabāt kādu cilvēku politiskajiem uzskatiem.

Par Islandes grupas rīcību, Palestīnas karoga krāsās rotātu šaļļu pacelšanu tiešajā ēterā, Islandes nacionālā raidorganizācija saņēma naudas sodu, kura apjoms netiek atklāts.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu