CNN: Krievija savervējusi 15 000 Nepālas pilsoņu. Dati krasi atšķiras dažādos avotos (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vovatol/Shutterstock

Raidsabiedrība CNN, atsaucoties uz avotiem, apgalvo, ka Krievijas Aizsardzības ministrija ir savervējusi aptuveni 15 000 Nepālas pilsoņu, lai karotu pret Ukrainu. Taču dati dažādos avotos atšķiras. 

CNN citē arī valsts bijušā ārlietu ministra Bimala Rai Paudjala paziņojumu, kurš apgalvo, ka šobrīd frontes līnijā Krievijas pusē karo 14 līdz 15 tūkstoši nepāliešu.

Kā ziņo CNN, Nepālas pilsoņi, kuri vēlas pievienoties Krievijas armijai, valstī ieceļo ar tūristu vīzu, un Krievijas valdība viņiem piedāvā divu tūkstošu dolāru ikmēneša algu un Krievijas pilsonības paātrinātu reģistrāciju.

Turpretī Nepālas varas iestādes oficiāli paziņoja, ka Krievijas pusē karo aptuveni 200 valsts pilsoņu, no kuriem vismaz 13 gāja bojā frontē. Tajā pašā laikā ir minēta arī informācija, ka aptuveni 100 cilvēki ir uzskatīti kā bezvēsts pazuduši un vēl četri atrodas Ukrainas karaspēka gūstā.

Krievijas neatkarīgais plašsaziņas līdzeklis "Mediazona" pārbaudīja CNN minētos datus, izmantojot Krievijas Federālā drošības dienesta datus. Tie apstiprina strauju tūristu skaita pieaugumu, kas Krievijā ierodas no Nepālas, taču ne tik daudz, kā saka CNN avoti.

Pēc dienesta datiem, 2022. gadā Krievijā ieceļoja tikai 72 Nepālas tūristi, 2023.gadā jau 1039.

Nepālas Nodarbinātības departaments izplatīja paziņojumu, paskaidrojot, ka ir saņemta informācija par nogalinātiem Nepālas pilsoņiem, kuri bija savervēti Krievijas armijā. Departaments informēja, ka turpinās izmeklēšana.

Tiek uzskatīts, ka vismaz desmit Nepālas pilsoņi ir krituši kaujās Ukrainā, karojot Krievijas pusē, bet vēl četri atrodas Ukrainas gūstā.

Desmitiem tūkstoši Nepālas iedzīvotāju ik gadu dodas uz ārvalstīm darba meklējumos. Lai to darītu, viņiem jāsaņem valdības atļauja strādāt citā valstī.

Izskanējis, ka arī Ukrainas pusē karo daži algoti karavīri no Nepālas, bet valdība tādu informāciju oficiāli nav apstiprinājusi.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu