Baltijas jūras dzīlēs atrasts akmens laikmeta mūris. Iespējams, lielākā cilvēku būvētā megastruktūra Eiropā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Baltijas jūras dzīlēs Vācijas piekrastē atklāts akmens laikmeta mūris. Tā varētu būt vecākā zināmā cilvēku uzbūvētā megastruktūra Eiropā, norāda pētnieki.

Kā vēsta britu medijs "The Guardian", mūris stiepjas gandrīz kilometru pa jūras dibenu Mēklenburgas līcī. 

Tas tika pamanīts nejauši, kad zinātnieki no pētniecības kuģa mācību braucienā aptuveni 10 kilometrus no krasta darbināja daudzstaru hidrolokatora sistēmu.

Rūpīgāk izpētot konstrukciju, tika atklāti aptuveni 1400 mazāki akmeņi, kas šķiet novietoti, lai savienotu gandrīz 300 lielākus laukakmeņus. No tiem daudzi bija pārāk smagi, lai tos būtu varējušas pārvietot cilvēku grupas. 

Pētnieki uzskata, ka mūri pirms vairāk nekā 10 000 gadu uzcēla mednieki-vācēji uz sauszemes blakus ezeram vai purvam. 

Lai gan sienas uzbūvēšanas mērķi ir grūti pierādīt, zinātnieki izvirzījuši versiju, ka tā būvēta, lai palīdzētu medniekiem vajāt ziemeļbriežu ganāmpulkus.

Dzenājot dzīvniekus, tie seko šādām struktūrām, nemēģinot tām lēkt pāri, skaidroja Džeikobs Gērsens no Leibnicas Baltijas jūras pētniecības institūta Varnemindē. 

Ja mūris bija sens medību ceļš, tas, domājams, tika uzcelts pirms vairāk nekā 10 000 gadu un nogrima līdz ar jūras līmeņa celšanos pirms aptuveni 8500 gadiem. Līdz ar to šis mūris būtu viens no pasaulē senākajiem zināmajiem medību arhitektūras paraugiem, un, iespējams, pat vecākā cilvēka radītā megastruktūra Eiropā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu