Raidījums skaidro, vai restorāns "Gan Bei" krāpjas ar nodokļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Austrumu restorāna "Gan Bei" izkārtne.
Austrumu restorāna "Gan Bei" izkārtne. Foto: Rebeka Žeire/LETA

Raidījums "360TV Ziņneši" saņēmis jautājumu par ēstuvi "Gan Bei". Kāds raidījuma skatītājs, kurš restorānā ēdot visai bieži, pamanījis, ka rēķina apmaksas laikā tiek dots nefiskālais čeks. Internetā esot lasāms – nefiskālais čeks nav darījumu apliecinošs dokuments, tas nav derīgs PVN atskaišu dokuments. Skatītājs uzdod jautājumu – vai gadījumā šajos nefiskālajos čekos neveic grozījumus vai neanulē pavisam, valstij nemaksājot nodokļus.

Žurnālists Miks Dūcis devās pusdienās uz populāro restorānu "Gan Bei", lai pats pārbaudītu bažas, ko izteicis kāds raidījuma skatītājs.

Pēc maltītes oficiants žurnālistam atnesa nefiskālo čeku. Samaksājot skaidrā un izdodot atlikumu, tam līdzās bija čeks, kādu vajadzētu izsniegt pēc katra darījuma. Tātad vismaz šajā reizē viss bijis kārtībā.

Tomēr ar to nebija gana, tādēļ pēc nejaušības principa izvēlējāmies vēl vienu šī zīmola restorānu un paēst devās arī operators. Šoreiz raidījums izlēma maksāt ar karti.

Oficiants atnes nefiskālo čeku, nopīkstinām karti un jaunais vīrietis dodas prom. Bet čeka tā arī nav.

Taču, redzot, ka prom neejam, pēc aptuveni piecām minūtēm uz mūsu galdiņa tiek nolikts dokuments, kas apliecina samaksu.

Lai saprastu, vai skatītāja bažas ir pamatotas un vai aiz šādas "lēnas" čeku nešanas varētu slēpties kāda blēdība, bruņojušies ar eksperimenta rezultātiem, devāmies uz Valsts ieņēmumu dienestu, kur VID Digitālo datu nodaļas vadītājs Kaspars Sukurs sniedza savu vērtējumu.

"Iepriekš ir bijusi krāpšana, kad šos nefiskālos čekus varēja atcelt, tā bija sava veida krāpšana. Tas tika izmainīts un novērsts.

Tagad tiek meklētas citas metodes; ja ar šiem starprēķiniem neko nevar izdarīt, tiek meklētas jaunas metodes, citas iekārtas, kas nav reģistrētas un sertificētas."

Tā kā mūsdienīgi kases aparāti fiksē it visas darbības, protams, pārbaudes gadījumā VID darbiniekiem būs jautājumi par neparasti lielām atlaidēm vai citiem šaubīgiem darījumiem, tādēļ tie, kuri vēlas krāpties, meklē citus veidus, kā nereģistrēt darījumus, – piemēram, izmantojot nereģistrētus kases aparātus.

Eksperts atzīst, ka šādi krāpnieki ir ļoti bieži sastopami un viņu noķeršana ir VID uzdevums, taču mēs katrs varam palīdzēt ziņojot, ja redzam, kādu netaisnību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu