"Ne vienmēr cilvēks var samaksāt." Dārgas medicīniskās manipulācijas var saņemt uz nomaksu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

​Pēdējā laikā iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas medicīnas pakalpojumus uz nomaksu. Gluži tāpat kā līzingā var nopirkt, piemēram, televizoru, pēc tāda paša principa var veikt zobu protezēšanu vai kādu dārgu ortopēdisko operāciju. Bieži vien cilvēki izvēlas medicīnas pakalpojumus uz nomaksu tieši veselības stāvokļa dēļ. Ir virkne gadījumu, kad operācija ir nepieciešama steidzami, nav laika gaidīt, kad pienāks rinda uz valsts apmaksātu pakalpojumu, ja tas vispār tiek apmaksāts, vēsta "360TV Ziņneši".

Dalītie maksājumi vai kreditēšana visvairāk ir izplatīti dārgajā zobārstniecībā. Piemēram, Stomatoloģijas institūtā katru mēnesi tiek saņemti apmēram pieci iesniegumi, kuros pacienti lūdz atlikto maksājumu.

Kā atklāj Silva Dzērve, RSU Stomatoloģijas institūta finanšu direktore, maksājumu pa daļām ir iespējams veikt, taču institūts šo pakalpojumu nenodrošina – to sniedz ārpakalpojums.

"Ir divi pakalpojumu sniedzēji, no kuriem pacients var izvēlēties, kas izvērtē kredītspēju un tad dod atbildi - ir pieejams pakalpojums vai nav."

Visbiežāk pa daļām tiek maksāts par ortodontijas pakalpojumiem un zobu protezēšanu. Arī mediķi iesaka ar stomatoloģiskām manipulācijām nevilcināties. "Mutes veselība ir tieši saistīta ar vispārējo veselību. Un es domāju, ka ļoti daudz cilvēku nenovērtē, ko mutes veselība sniedz indivīda veselībai kopumā," atklāj Silva Dzērve.

Ārstēšana uz nomaksu ir pieejama arī "Veselības centrā 4". Pēdējos divos gados šādu iespēju ir izmantojuši 20 pacienti. "Ne vienmēr cilvēks var šo naudas summu samaksāt uzreiz, tāpēc ir nepieciešams nākt pacientiem pretī. Piemēram, ir avansa maksājums, bet operācijas dienā - gala maksājums.

Protams, ir arī klienti, kuri izmanto aizdevuma opcijas," komentē Kristīne Ozoliņa-Kaļetova, "Veselības centra 4" administratīvā direktore.

Arī medicīnas sabiedrībā "ARS" pacienti maksā pa daļām, ja medicīniskās manipulācijas summa pārsniedz tūkstoti eiro. Šāda iespēja tiekot atrunāta individuāli līgumā, ziņnešiem stāsta "ARS" valdes priekšsēdētājs Māris Andersons: "Parasti tā ir zobu protezēšana un dārgas ortopēdiskas operācijas, kuras maksā no 2000 līdz 4000 eiro."

Dalīto maksājumu iespēju pacientiem nodrošina arī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca: "To visbiežāk izmanto pacienti, kas ir saņēmuši veselības aprūpes pakalpojumus stacionārā nodaļā – tie ir gan Latvijas pilsoņi, gan trešo valstu pilsoņi. Pēc slimnīcā noteiktas kārtības, izrakstoties no nodaļas un izsniedzot pacientam rēķinu, to piedāvā apmaksāt uzreiz uz vietas nodaļā.

Ja pacientam nav iespējas apmaksāt summu uzreiz vai to izdarīt divu nedēļu laikā, tiek piedāvāts noslēgt rakstisku vienošanos ar maksājumu grafiku."

Ja tiek ņemts kredīts, parasti tas nozīmē, ka par pakalpojumu vai preci galarezultātā summa ir lielāka, nekā maksājot uzreiz, jo kredīta devējs pierēķina procentus.

Taču ārstniecībā atliktais maksājums ne vienmēr nozīmē to, ka pacients pārmaksās. Kā "360TV Ziņnešiem" norādīja medicīnas iestādēs, ir arī tādas finanšu platformas, kas piedāvā bezprocentu dalīto maksājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu