FOTO Ilgtspējīgas modes meistarklasē izrāda "Zelta Mikrofona '24" ceremonijai radītos tērpus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Īpašā ilgtspējīgas modes meistarklasē tika radīti tērpi "Zelta Mikrofons'24" ceremonijai
Īpašā ilgtspējīgas modes meistarklasē tika radīti tērpi "Zelta Mikrofons'24" ceremonijai Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

22. februārī "Zelta Mikrofonā '24" aizvadīta tekstila augšupstrādes meistarklase, kas notika sadarbībā ar "Bourzma" dizaineriem un "Zaļo Jostu", turpinot pērn "Zelta Mikrofona'23" aizsākto ilgtspējīgas domāšanas virzienu. Ieskaties TVNET sagatavotajā foto atskatā no notikuma!

Ilgtspējīga domāšana kādam ir daļa no dzīvesveida, kādam citam iespēja atbildīgi lietot gan savus finansiālos, gan apkārtējās vides resursus, bet vēl kādam tā ir daļa no radošās izpausmes.

Turpinot pērn iesākto sadarbību ar Latvijas vadošo ražotāju atbildības sistēmas uzņēmumu "Zaļā josta", "Zelta Mikrofons" kopā ar "Bourzmu" šogad īpašu vērību velta tieši tekstila atbildīgai izmantošanai.

Tekstilrūpniecība, ražojot, krāsojot un apstrādājot tekstilizstrādājumus, rada aptuveni 20 procentu no pasaules tīrā ūdens piesārņojuma. Turklāt modes nozare rada 10 procentu no globālajām oglekļa emisijām, vairāk nekā starptautiskie lidojumi un jūras transporta pārvadājumi kopā.

Saskaņā ar Eiropas Vides aģentūras datiem tekstilizstrādājumu iegāde ES 2017. gadā radīja aptuveni 654 kilogramus CO2 emisiju uz cilvēku.

Lai gan Latvijas iedzīvotāju tekstila iegādes paradumi pēdējos gados mainās – cilvēki kļūst atbildīgāki, jaunu apģērbu iegādājas retāk, labprāt to izvēlas lietotu –, summa, kas vidēji gadā tiek izdota par jaunu drēbju iegādi, pēdējos divos gados nav ievērojami mainījusies.

Augšupstrāde (plašāk pazīstama, izmantojot vārdu angļu valodā - upcycling) ir tekstilmateriāla pārvēršana vērtīgākā produktā, bieži tiek saukta par audumu pārstrādi, piemēram, jaunu apģērbu izgatavošana no atgriezumiem, veciem, lietotiem vai bojātiem tekstilizstrādājumiem.

Augšupstrāde ir process, kas pagarina esošo tekstila izstrādājumu dzīves ciklu, tā vietā, lai tie kļūtu par atkritumiem.

Mākslinieku kolektīvs "Bourzma" pārsteidz ar ilgtspējīgu un radošu domāšanu, organizējot paši savas modes skates "Bourzma Boutique", kur demonstrē gan ielas stila, gan apģērbus svētkiem, radītus no otrreizējiem materiāliem. Muzikāli "Bourzma" ir labos draugos ar hiphopa skatuvi.

22. februāra meistarklasē “Bourzma x Zelta Mikrofons” sadarbībā ar “Zaļo jostu” radīja tērpus, ar kuriem varēs apmeklēt “Zelta Mikrofona '24” ceremoniju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu