"Tik pretīgi!" Māte šokā par pieredzi BKUS un infektoloģes attieksmi pret balstvakcīnu bērnam. Komentē Dace Zavadska (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Makare / LETA

Kāda sieviete vietnē "Twitter" jeb "X" dalījusies ar savu pieredzi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), kur, pēc viņas vārdiem, nācies gandrīz vai pierunāt ārsti veikt Covid-19 balstvakcīnu bērnam. Kas par to sakāms BKUS Ģimenes vakcinācijas centram?

Sieviete rakstīja, ka viņas pieredze bijusi "sirreāla".

"Man vajadzēja paskaidrot, kāpēc vēlos vakcinēt bērnu, ja reiz aizsardzības nav un visi bērni slimo viegli. Un tas viss ar tādu pasīvi agresīvu attieksmi/smaidu," rakstīja māmiņa. 

Viņa nav sapratusi, ko ārste no viņas gaidījusi - vai iešanu prom? "Jo cauri spiedās izsmējīgums un agresija. Bez respiratora, protams, kamēr mēs abi tajos. "Mūs aizsargās izslimotā imunitāte!""

Sievietei skaidrots, ka vakcīnas esot vajadzīgas "izcili trausliem cilvēkiem", savukārt pārējiem esot jāizslimo, jo tā veidošoties aizsardzība. 

Sieviete rakstīja, ka runājusi ar "galveno bērnu infektoloģi valstī", tātad noprotams, ka Daci Zavadsku. 

"Obligāts nosūtījums, tad rindas, lai beigās mani kabinetā gandrīz vai atrunātu no tā. Vai kauninātu kā tādu muļķi... Tik pretīgi.

[..] Kad teicu, ka zinu to, ka arī ar vakcīnu var saslimt, bet vismaz tas var mazināt smagu norisi, viņa noteica, ka nu OK, varam jau sapotēt, ja man sirds no tā mierīgāka būs. Tā nav tantiņa pie kāpņutelpas, tā ir ārste!" plašāk situāciju skaidroja māmiņa. 

Portālam "Apollo.lv" komentāru par situāciju sniedza infektoloģe, Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska. 

"Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrā vadāmies pēc pasaules vadošo veselības institūciju un ekspertu, tostarp Pasaules veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām, kā arī nacionāla līmeņa rekomendācijām, t.sk. Imunizācijas valsts padomes (IVP) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ieteikumiem. Latvijas IVP rekomendācijas ir saskaņā ar vairākumu ES valstu rekomendācijām bērnu vakcinācijai pret Covid-19 omikrona varianta izplatības laikā.

Atvainojamies pacientu vecākiem, ja kādi skaidrojumi tika uztverti kā atrunāšana.

Pēdējās dienās ir bijuši vairāki gadījumi, kad vecāki vēlas bērnus vakcinēt pret Covid-19, un visiem konsultācijas ar ārstu laikā tika sniegti detalizēti skaidrojumi.

Atbildot vispārīgi par balstvakcināciju pret Covid-19 bērniem, jau otro sezonu gan primārā, gan balstvakcinācija visiem bērniem nav rekomendēta.

Atšķirīgas rekomendācijas ir par vakcināciju bērniem ar vidēju vai augstu imūnās sistēmas nomākumu vai ja viņi pieder kādai citai ļoti trausla veselības riska grupai. Imunizācijas speciālista atbildība un pienākums ir konsultācijas laikā detalizēti izskaidrot pacientam vai pacienta vecākiem konkrētās vakcīnas nepieciešamību, ar to saistītās rekomendācijas, kā arī ārsta pienākums ir informēt, kāda ir aktuālā situācija saistībā ar konkrēto vakcīnu, kā arī izstāstīt par vakcinācijas rezultātā iegūstamo aizsardzību, atgādināt par iespējamo organisma reakciju uz vakcināciju."

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu