Navaļnija māte pieprasa sākt krimināllietu pret Izmeklēšanas komitejas izmeklētājiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ludmila Navaļnaja.
Ludmila Navaļnaja. Foto: EPA/Scanpix

Alekseja Navaļnija mātes advokāti iesniedza Jamalas-ņencu autonomajā rajona Izmeklēšanas komitejas vadītājam adresētu pieteikumu. Viņi pieprasīja sākt krimināllietu pret vietējiem izmeklētājiem, kuri neatdod dēla līķi Ludmilai Navaļnajai, ziņo "Meduza".

Lietu aicina ierosināt pēc KL 244.panta ("Mirušo līķu un viņu apbedīšanas vietu apgānīšana"). Paziņojuma kopiju publicējis Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) direktors Ivans Ždanovs.

"Saskaņā ar pareizticīgo kanoniem mirušā ķermeni ierasts apbedīt trešajā dienā pēc nāves. Šodien kopš Navaļnija nāves ir pagājušas 8 dienas, taču līdz šim ķermenis nav apglabāts," teikts paziņojumā.

Norādīts, ka izmeklētājs Varapajevs Ludmilai Navaļnajai sacījis, ka nāves cēlonis ir noskaidrots, taču "amatpersonas vēlas, lai bēres notiktu slepeni, bez atvadām un tradīciju ievērošanas".

Advokāti arī atgādina, ka 22. februārī izmeklētājs draudējis "veikt pretlikumīgas darbības ar līķi", lai "novērstu tā apbedīšanu".

"Ņemot vērā iepriekš minētos faktus, uzskatu, ka Jamalas-ņencu autonomā apgabala Izmeklēšanas komitejas Izmeklēšanas direktorāta amatpersonu rīcība satur noziedzīga rakstura pazīmes saskaņā ar Krievijas Federācijas Kriminālkodeksa 244. pantu," teikts paziņojumā.

Šis paziņojums nāk pēc ziņām, ka izmeklētāji nogalinātā opozicionāra Alekseja Navaļnija mātei izteikuši ultimātu – vai nu viņa piekrīt dēlu apglabāt slepeni, neorganizējot publisku atvadīšanos, vai arī Alekseja mirstīgās atliekas tiks apglabātas turpat kolonijā, atsaucoties uz Navaļnija komandu.

Ultimāts tika izteikts neilgi pēc plkst. 17 pēc Latvijas laika ar piebildi, ka izvēle jāveic trīs stundu laikā.

Šādu ultimātu Alekseja Navaļnija mātei Ludmilai izteikuši izmeklētāji. Ludmila Navaļnaja izteiktajam ultimātam nepiekrīt, uzstājot, lai izmeklētāji viņai atdod dēla mirstīgās atliekas.

"Viņa atteicās no sarunām ar Izmeklēšanas komiteju, jo tai nav pilnvaru izlemt, kā un kur viņai vajadzētu apbedīt savu dēlu.

Viņa pieprasa ievērot likumu, kas uzliek par pienākumu izmeklētājiem līķi nodot divu dienu laikā no nāves cēloņa konstatēšanas brīža.

Saskaņā ar viņas parakstītajiem medicīniskajiem dokumentiem šīs divas dienas beidzas rīt.

Viņa uzstāj, lai varas iestādes atļauj bēru un piemiņas dievkalpojumu rīkot saskaņā ar paražām," sacīja Navaļnija preses komandas pārstāvji.

Navaļnija māte jau ceturtdien paziņoja, ka amatpersonas vērš pret viņu spiedienu, lai panāktu Navaļnija apbedīšanu slepenībā.

Ludmila Navaļnaja sacīja, ka viņai vairākas dienas liegts piekļūt dēla mirstīgajām atliekām, bet trešdien beidzot atļauts tās apskatīt Saļehardas morgā

"Vakar vakarā viņi mani slepus aizveda uz morgu, kur man parādīja Alekseju," Navaļnija komandas publicētajā video ceturtdien pavēstīja Ludmila Navaļnaja. Viņa sacīja, ka amatpersonas vēlas, lai Navaļnijs tiktu apbedīts slepeni, bez iespējas atvadīties.

"Viņi mani šantažē, izvirza nosacījumus, kur, kad un kā Aleksejs jāapbedī. Tas ir nelikumīgi," sacīja māte.

"Viņi vēlas mani aizvest uz kapsētas malu pie svaiga kapa un pateikt: te guļ tavs dēls. Es esmu pret to," uzsvēra Navaļnaja. "Es gribu, lai tiem, kam Aleksejs ir dārgs, visiem, kam viņa nāve kļuva par personīgu traģēdiju, būtu iespēja atvadīties no viņa," viņa piebilda.

Ludmila Navaļnaja sacīja, ka ierakstījusi šo video, jo izmeklētāji viņai draudējuši. "Skatoties man acīs, viņi teica, ka, ja es nepiekritīšu slepenām bērēm, viņi kaut ko izdarīs ar mana dēla līķi (..). Es lūdzu, lai mana dēla līķis man tiktu atdots nekavējoties," viņa sacīja.

Video: Pēdējais ieraksts, kurā iemūžināts Navaļnijs

Kā ziņots, Krievijas varasiestādes 16. februārī pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū. Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu