Dānija pārtrauc "Nord Stream" sabotāžas izmeklēšanu un paziņo, ka cauruļvadi sabojāti tīši

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Handout

Dānija paziņojusi, ka pārtrauc izmeklēšanu par "Nord Stream" sabotāžu Baltijas jūrā, vēsta Latvijas Radio. 

Atbildīgās iestādes secinājušas, ka cauruļvadi sabojāti tīši.

Lietu izskatīja trīs valstis – Dānija, Zviedrija un Vācija. Visas trīs stingri kontrolēja informāciju, kas izskanējusi saistībā ar izmeklēšanu, un tiek minēts, ka tas, iespējams, saistīts ar iespējamām diplomātiskajām sekām, atklājot līdz šim noskaidroto.

Zviedrija jau februāra sākumā izbeidza izmeklēšanu, norādot, ka lieta neietilpst Zviedrijas jurisdikcijā.

Izmeklēšana par "Nord Stream" sabotāžu turpinās Vācijā.

2022.gada 26.septembrī Baltijas jūrā notika vairākas eksplozijas, sabojājot abus "Nord Stream" cauruļvadus un izraisot četras noplūdes. Saistībā ar notikušo tika sāktas izmeklēšanas Zviedrijā, Vācijā un Dānijā. Zviedrija 2022.gada novembrī apstiprināja sākotnējās aizdomas, ka notikusi sabotāžu.

Noplūžu brīdī cauruļvadi nedarbojās, taču tajos joprojām atradās gāze, kas caur ūdeni izplūda atmosfērā.

Dānija, Zviedrija un Vācija stingri kontrolēja informāciju, kas saistīta ar izmeklēšanu. Analītiķi to skaidro ar iespējamām diplomātiskajām sekām, ko varētu radīt atklātie fakti.

Kopenhāgenas policija paziņoja, ka izmeklēšana, ko policija veica kopā ar Dānijas izlūkdienestu PET, bija "sarežģīta un plaša". Policija piebilda, ka tā nevar sniegt plašākus komentārus par šo lietu.

Medijos izskanējušas dažādas teorijas, kas norāda uz Ukrainu, Krieviju vai Savienotajām Valstīm. Visas valstis ir noliegušas līdzdalību šajā sabotāžā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu