Transpersona Diāna atklāti par problēmām cilvēkiem ar nebināru identitāti Latvijā atrast darbu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "360TV ZIŅneši"

Diāna Grasmane ir cilvēktiesību aktīviste un pēc identitātes ir transieviete. Kā pati saka - viņa esot "diezgan bināra ar nebinaritātes pieskaņu". Raidījumā "360TV Ziņneši" viņa komentēja situāciju ar to, ka cilvēki ar nebināru identitāti saskaras ar sabiedrības neizpratni un diskrimināciju darba tirgū.

Kā sievieti sevi Diāna pilnībā apzinājusies 15 gadu vecumā. 

"Ikreiz, kad tu uzrunā cilvēku ar vietniekvārdu "viņi", tas ir kā apliecinājums par to, ka es tevi redzu par to kas tu esi un es tevi respektēju," paskaidroja Diāna, apliecinot, ka arī pati saskārusies ar problēmām atrast darbu.

"Es esmu gājusi pa dažādām darba vietām vienā dienā, dalījusi šos CV, motivācijas vēstules, un visiem ir attaisnojums, ka viņi darbiniekus nemeklē vai arī kāds cits izvēlēts vietā. 99% no darba vietām man ir bijuši atraidījumi," skaidroja sieviete.

Vaicāta, vai tas ir tāpēc, ka viņa ir transpersona, Diāna atbildēja: "Man tā negribētos domāt vienmēr, bet tas ir neapšaubāms fakts, it īpaši Latvijā, jo transpersona tiek uzskatīta nevis par identitāti, bet par tādu diagnozi. Tev iedod medicīnisko diagnozi, tu attiecīgi sevi pilnveido, un tas ir no sērijas - "tu slimais cilvēks". Un kurš gribētu darbā pieņemt slimu cilvēku, ja tu vari pieņemt kādu, kas ir veselīgs un normāls?"

"Mēs vēlamies aiziet uz darbu vai ģimenes svētkiem un lai nebūtu zilonis tajā istabā. Mēs vēlamies, lai mums tas ir dabiski, bet sabiedrība ir tā, kas to uztaisa par kaut ko tādu, kam pievērš ļoti daudz nevajadzīgas uzmanības," rezumēja Diāna.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu