Vairums vecāku vēlas bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā strādāt, nezaudējot pabalstu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģimene. Ilustratīvs attēls
Ģimene. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Vairums vecāku uzskata, ka bērna kopšanas atvaļinājuma laikā vecākam ir jādod iespēja piepelnīties, nezaudējot pabalstu, šādu nostāju pauž organizācija "Mammamuntetiem.lv".

Organizācija uzsver, ka patlaban vecāks, kurš atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā un saņem bērna kopšanas pabalstu, drīkst piepelnīties, taču, ja gūtie ienākumi no paveiktā darba pārsniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru, viņš zaudē pusi no pabalsta.

"Jaunie vecāki bieži mums ir stāstījuši, ka bērna kopšanas atvaļinājuma laikā tāpat turpina piepelnīties, taču, lai nezaudētu pabalstu, gūtos ienākumus vai nu saņem "aploksnē", vai atlīdzība tiek izmaksāta partnerim vai citam tuvam cilvēkam," apgalvoja organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Organizācijas pašas veiktajā aptaujā 95% vecāku atbildējuši, ka bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā vecākam jādod iespēja strādāt, nezaudējot pabalstu. 14% atbildējuši, ka turpina vai plāno turpināt strādāt bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā. Aptauja veikta interneta portālā 2024.gada janvārī un februārī, tajā piedalījušies kopumā 645 respondenti, neveicot respondentu socioloģisko atlasi.

Organizācija šo pozīciju plāno darīt zināmu un lūgt vērtēt Labklājības ministrijai (LM) un Saeimas atbildīgajām komisijām.

Jau ziņots, ka LM prioritāte nākamā gada budžetam būs bērnu kopšanas pabalsts, jo tas nav ilgstoši pārskatīts.

Koalīcijas deputāte Mairita Lūse (P) pauda nesapratni, vai ar reformu ir saprotama tikai pabalstu celšana, jo tas nevarot būt vienīgais vecāku atbalsts. Politiķe uzskata, ka joprojām nav atrisināts nodarbinātības jautājums bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. Lūse aicināja "beigt čakarēt" jaunos vecākus, kuri vēlas strādāt bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. Deputāte gaida, ka ministrijai būs konkrēti aprēķini un piedāvājums, kā varētu atvieglot vecāku nodarbinātību minētajā laika periodā. Lūse izteicās, ka LM "izvēlas neredzēt", ka jaunie vecāki krāpjas - strādā, bet slēdz līgumus uz citu cilvēku vārda.

Arī deputāte Ingūna Circene (JV) pauda nesapratni, kāpēc joprojām valsts pretojas legālam darbam un neļauj sievietēm strādāt bērna kopšanas laikā. Politiķe atzīmēja, ka valstī ir 26% ēnu ekonomika, kas nemazinās, un daļa no tās esot jaunie vecāki, kas bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā strādā.

LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks atbildēja, ka tas ir valstiski komplekss jautājums un LM visu nevarot atrisināt, piebilstot, ka ministrija ir vērtējusi iespēju, ka cilvēks var piestrādāt bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā. Ja izdosies pārlikt bērnu kopšanas atvaļinājuma pabalstu uz pamata budžetu, tad LM redz iespēju, ka cilvēks var piestrādāt, noslēdzot līgumu ar darba devēju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu