"Meta" sniedz īsu skaidrojumu par globālo soctīklu darbības pārrāvumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: A. Nordin/Shutterstock

Otrdienas, 5. marta, vakarpusē sociālo tīklu lietotāji visā pasaulē saskārās ar pamatīgām neērtībām - uz laiku pārtrauca darboties vairāki populārie "Meta" tīkli. Interesanti, ka dīvainības tika novērotas arī Krievijā, kur šie tīkli bloķēti. 

Kā vēsta medijs "Independent", "Meta" skaidro, ka problēmu radīja vēl neprecizēta "tehniska kļūme". "Meta" pārstāvis Endijs Stouns otrdien sacīja, ka problēma  atrisināta.

Viņš tehnoloģiju giganta vārdā atvainojās, neko vairāk nepaskaidrojot.

"Šodien tehniskas problēmas dēļ cilvēkiem bija grūtības piekļūt dažiem mūsu pakalpojumiem. Mēs atrisinājām problēmu, cik ātri vien iespējams, ikvienam, kas tika ietekmēts, un mēs atvainojamies par sagādātajām neērtībām," otrdienas vakarā sacīja Stouns.

Daudzi "Facebook", "Instagram" un "Messenger" lietotāji novēroja, ka viņi nevarēja piekļūt saviem profiliem vai arī vispār nevarēja atvērt lietotnes. Darbības pārrāvums bija globāls, liecina izsekošanas vietne "Down Detector", kurā desmitiem tūkstošu lietotāju ziņoja, ka nespēj piekļūt saviem kontiem.

Pašlaik joprojām tiek meklēts iemesls tik vērienīgām tehniskajām problēmām, kas vienlaikus skāra nozīmīgu daļu interneta.

Medijs "Moscow Times" gan atzīmē, ka starp iespējamajiem iemesliem problēmai tiek minēts sakaru maģistrāles pārrāvums Sarkanajā jūrā.

Pirmdien amatpersonas paziņoja, ka Sarkanās jūras dibenā ir pārrauti trīs kabeļi globālo interneta un telekomunikāciju sakaru nodrošināšanai, kamēr Sarkanajā jūrā notiek Jemenas hutiešu nermiernieku uzbrukumi kuģiem. 

Pašlaik zināms, ka pārgriezti četri zemūdens kabeļi, tostarp "Asia-Africa-Europe 1" (AAE-1). Honkongas interneta pakalpojumu sniedzējs "HGC Global Communications Limited” norāda, ka vēl bojāti "Seacom", TGN un EIG kabeļi. Visi šie četri kabeļi nodrošina ap 25% no kopējā globālā interneta plūsmas.

"Sākotnējā analīze liecina, ka bojātie kabeļu segmenti atrodas Sarkanās jūras dienvidu daļā – Jemenas jurisdikcijā," paziņojuši kompānijas HGC pārstāvji.

Interesanti, ka otrdienas vakarā dīvainības novērotas arī Krievijā.

Paralēli pasaulē lielāko sociālo tīklu problēmām, Krievijā bija vērojamas problēmas "YouTube", "Vkontakte" un "Telegram" darbībā. Pēc tam, kad problēmas tika novērstas, interneta lietotāji Krievijā pamanīja, ka pirmo reizi divu gadu laikā ir iespējams piekļūt "Meta" platformām "Facebook" un "Instagram", kas Krievijā ir bloķētas "par ekstrēmismu".

Jau iepriekš "Facebook", "Instagram" un "WhatsApp" ir pieredzējuši līdzīgas problēmas, to vēlāk skaidrojot ar kļūdu ikdienas darbos, "netīšām atslēdzot "Facebook" no datu centriem visā pasaulē". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu