FOTO Viltvārži Londonā mēģinājuši "apbedīt" bezvēsts pazudušu latvieti. Organizētājs - tiesāts pedofils

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/Shuttestock

Lielbritānijā notiesāts pedofils mēģinājis sarīkot viltus bēres vienā no Londonas visslavenākajām baznīcām. Pieaicināti aktieri izlikušies par sērotājiem, bet pats "mirušais" ir par bezvēsts pazudušo izsludināts Latvijas pilsonis, ziņo britu mediji.

38 gadus vecais Džekijs Džhajs pirmdien Bromptonas oratorijā par dievkalpojumu apbedīšanas rīkotājam samaksājis vairāk nekā 10 000 sterliņu mārciņu.

"Bēres" bija izplānotas smalkas – ar zirgu pajūgu, divām luksusa automašīnām un kori.

49 vecais mācītājs Ruperts Makhārdijs, ierodoties uz ceremoniju, diezgan ātri saprata, ka kaut kas nav kārtībā.

Proti, aptuveni padsmit "viesu" ieradās ar lielu kavēšanos. Daudzi no viņiem bija tērpušies melnās "pufaikās" un sejas maskās.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Mācītājam pateica, ka "bēres" rīkos 23 gadus vecajam latvietim Laurim Zaubem, kurš bezvēsts pazuda pēc Jaungada vakara ballītes Salas pagastā, Latvijā.

Agrāk cietumā par pedofiliju sēdējušais Džekijs Džhajs esot izlicies par pazudušā Laura "brāli". Viņš bija uzvilcis tumšas brilles un sauca sevi par "Klaidu". Vienlaikus viltvārdis atteicās atbildēt uz mācītāja lūgumiem sniegt vairāk informācijas, kas radīja vēl lielākas aizdomas par viltošanu.

Foto: Džekijs Džhajs/CourtNewsUK

Pēdējais piliens mācītājam Makhārdijam bija brīdī, kad "sērotāji" paši paziņoja, ka ir aktieri. Viņi arī sāka sūdzēties, par nesaņemto aktieru naudu. Bēres tika atceltas.

"Man nav ne jausmas, kāpēc kāds gribētu rīkot viltus bēres (..) Nekad neesmu bijis iesaistīts šādās lietās – tas ir ļoti necienīgi pret baznīcu." pauž mācītājs.

Mācītājs Makhārdijs laikrakstam "The Telegraph" sacīja, ka daudzi no "sērotājiem" izskatījās jauni. Tas viņam radīja aizdomas, ka "sērotāji" varētu būt atsūtīti no kādas aktieru skolas.

"Man nekas nelikās dīvaini, līdz viesi ieradās ar 15 minūšu nokavēšanos," stāsta mācītājs. "Cilvēki parasti uz bēres ierodas agri vai tieši laikā. Apbedīšanas darbinieki man pateica, ka nav nekāda līķa. Tobrīd iestājās liels apjukums par to, kas īsti notiek."

Mācītājam uzrādīja policijas fotogrāfiju ar Džhaju. Viņš apstiprināja, ka fotogrāfijā redzamais ir bēru viltvārdis, kurš 2016. gadā tika ieslodzīts uz četriem gadiem par virkni seksuālu noziegumu pret 15 gadus veciem pusaudžiem.

Latvijas likumsargi britu medijiem paziņoja, ka joprojām aktīvi izmeklē Laura pazušanas lietu un miršanas apliecība nav izsniegta.

Apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs norāda, ka piecas dienas pirms "bērēm" bija saņēmuši 10 000 mārciņu. Viltvārži uzņēmumam pateica – tā būs kremācijas apbedīšana un uz baznīcu atvedīs urnu ar pelniem, kas pēc tam tiks ielikta zārkā.

Apbedītāji arī norāda, ka visa sarakste notikusi caur e-pastu vai telefoniski, turklāt viņiem palūgts parakstīt vienošanos par informācijas neizpaušanu. Uzņēmumam arī radās aizdomas, ka saņemtais Krievijas "kremācijas sertifikāts" ir viltojums.

"Neparakstīju [vienošanos par informācijas neizpaušanu] un pateicu, ka esmu šajā biznesā jau ilgu laiku. Mēs par to nedaudz pastrīdējāmies. (..)

Tikai brīdī, kad ieradāmies [uz ceremoniju], sapratām – kaut kas nav kārtībā. Tur neviena nebija. Parasti cilvēki ierodas agri.

Tad parādījās aktieri un profesionāli sērotāji, un mēs sākām brīnīties, kas notiek," stāsta apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs.

Foto: Shutterstock

"Parunāju ar mācītāju. Viņš teica, ka jūtas nemierīgs, es viņam atbildēju, ka jūtos tāpat. Mēs tikāmies pie baznīcas un nolēmām, ka bēres nevajadzētu rīkot," turpina apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs.

Tika izsaukta policija.

Viltvārdim tagad draud apsūdzības par viltotas miršanas apliecības nodošanu.

"Pēc tam biju diezgan satriekts. Mani tas ļoti satrauca. Parasti cilvēks tic cilvēkiem uz vārda.(..) Tas bija ļoti biedējoši..." par sajūtām pēc viltus bērēm stāsta mācītājs.

Jau ziņots, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde meklēšanā izsludināja 2001. gadā dzimušo Lauri Zaubi, kurš pēdējo reizi bija redzēts šā gada 1. janvārī ap plkst. 2 viesu namā "Pēterstraupes", Straupciemā, Salas pagastā.

8. janvārī "Bezvests.lv" organizēja Laura Zaubes meklēšanas misiju, pārbaudot vairākas ūdenstilpes ar dažāda veida speciālo zemūdens aprīkojumu.

Foto: Bezvēsts.lv/Facebook
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu