VIDEO Seksuālas uzmākšanās skandāls JVLMA: viens pasniedzējs atstādināts, citam piespriests disciplinārsods

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Kultūras ministrijā (KM) 12. martā pēc kultūras ministres Agneses Loginas (P) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padomes pārstāvju kopīgas sapulces notika publiska preses konference. Kopīgajā sapulcē abas puses pārrunāja turpmākos soļus saistībā ar JVLMA padomes izteikto neuzticību akadēmijas rektoram Guntaram Prānim, un tālāko izmeklēšanu saistībā ar iespējamiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem akadēmijā. Pec konferences par veikto rīcību un tālākajiem soļiem informēta sabiedrība.

VIDEO: Kultūras ministres un JVLMA rīkotā preses konference 

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis neatkāpsies no amata, jo saredz savu atbildību par notiekošo akadēmijā un redz veidu, kā situāciju vērst par labu, preses konferencē norādīja akadēmijas vadītājs.

Prānis atzīmēja, ka viņam ir sāpīgi par radušos situāciju. Viņš norādīja, ka akadēmijas vadība iestājas pret jebkāda veida vardarbību. Rektors klāstīja, ka, saņemot pirmo iesniegumu, sekojusi rīcība - nekavējoties tika izdots rīkojums, uzskaitot visas normas, kuras akadēmijā ir jāievēro.

"Es uzskatu, ka tā ir mana atbildība. Šajā procesā esmu spēris visus nepieciešamos soļus, lai reaģētu uz saņemtajiem signāliem - gan uz izskanējušo raidījumā "Kultūršoks", kas man bija šoks un pilnīgi jauna informācija, gan uz to, kas apkopots anonīmajā aptaujā," sacīja JVLMA rektors.

Viņš uzsvēra, ka ar aptaujā nosauktajiem mācībspēkiem bijušas skarbas sarunas, kā arī pieprasīti skaidrojumi. Prānis norādīja, ka šodien plānota tikšanās ar Valsts policiju, savukārt pirmdien JVLMA pārstāvji bija Tiesībsarga birojā. Rektors sacīja, ka viņam ir skaidrs redzējums, kas ir jāizdara, lai vide akadēmija būtu pilnīgi droša, kas arī patlaban tiek darīts.

"Mēs esam mudinājuši anonīmos avotus atklāt sevi un rakstīt iesniegumus. Jāsaka, ka situācija šobrīd ir mainījusies. Pirmdien mēs saņēmām divus iesniegumus, kuros bija minēts viens mācībspēka vārds. Ar manu rīkojumu šis mācībspēks ir atstādināts no visa veida darba pienākumiem, bez iespējām komunicēt ar studentiem. Ceram, ka tagad notiks rūpīgs izmeklēšanas darbs kopā ar Valsts policiju, sekos pierādījumi, attiecīgās sekas un sods," teica JVLMA rektors.

Prānis uzsvēra, ka no savas puses viņš grib izdarīt maksimālo, lai situācija būtu pilnībā atrisināta.

Jautāts, vai viens no mācībspēkiem, par kuriem ir saņemti signāli, ir JVLMA pasniedzējs Māris Kupčs, JVLMA rektors atzīmēja, ka aizvadīto dienu laikā notikušas tikšanās ar tiesībsargājošajām institūcijām - pirmdien Tiesībsarga birojā skaidri esot pateikts, ka akadēmijai nav tiesību nosaukt iespējamo pāridarītāju vārdus, tāpēc Prānis nevar apstiprināt, vai tas ir Kupčs.

Kādam citam pasniedzējam piešķirts disciplinārsods.

Kultūras ministre Agnese Logina (P) preses konferencē žurnālistiem norādīja, ka atbalsta JVLMA padomes aicinājumu rektoram no amata atkāpties. Viņa uzsvēra, ka ministres neatlaiž augstskolu rektorus, tā ir padomes un augstskolas senāta atbildība.

Pēc Loginas paustā, viņas un Kultūras ministrijas prioritāte ir studenti. Viņa uzsvēra, ka augstskolās ir jāveido emocionāli droša vieta, kur jaunajiem talantiem attīstīties.

Ministre akcentēja, ka izskanējušās studenšu liecības ir jāuztver nopietni un tās ir jāizmeklē, kas ir Valsts policijas darbs. Tāpat, viņasprāt, atbildība ir jāuzņemas arī mācībspēkiem par to, kā šāda situācija varēja rasties.

No rīta Prānis intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" vēl nevarēja atbildēt par augstskolas padomes lēmumu viņam izteikt neuzticību. Un lēmumu solīja pieņemt pēc tikšanās ar Loginu.

Rektors gan akcentē, ka neko neesot slēpis un pats ir ieinteresēts atrisināt situāciju, lai nekas līdzīgs ar studentiem nevarētu atgadīties nekad nākotnē.

"Es neesmu neko slēpis, neesmu neko zem deķa paslēpis, kā ir izskanējis, es uzskatu, ka tas ir apmelojums," komentējot viņa virzienā vērstos apgalvojumus par situācijas noklusēšanu, pauda Prānis.

Viņš uzsvēra, ka notiekošo pats uztverot ļoti emocionāli un ka viņam nav vienalga, kas notiek ar akadēmiju un studējošajiem. "Mana atbildība ir izdarīt maksimālo, ko varu," norādīja Prānis.

Ņemot vērā studiju specifiku, kad pasniedzējs ar studējošo nereti atrodas vienā telpā divatā, tiek apsvērta iespēja šādas telpas aprīkot ar video kamerām, lai izslēgtu iespēju, ka pasniedzējs ar studentu paliek divatā.

Tikmēr Logina intervijā TV3 uzsvēra, ka situācija jāuztver ar vislielāko nopietnību - augstskolās nav vietas ne tikai pasniedzējiem, kas pārkāpj robežas attiecībās ar studentiem un viņus izmanto, gan cilvēkiem, kas piesedz šādus pārkāpumus. "Attiecības starp studentu un pasniedzēju ir varas attiecības, un, ja tās tiek izmantotas neētiskos, pretlikumīgos nolūkos, tad šādiem cilvēkiem nav vietas augstskolā," sacīja Logina.

Viņa atgādināja, ka augstskolas rektoru ieceļ un atceļ augstskolas padome un senāts, savukārt politiķi stāv nostatus no akadēmiju vadības izvēles. JVLMA padome pirmdien izplatīja paziņojumu, ka tā izsaka neuzticību Prānim un aicina viņu atkāpties. Logina intervijā TV3 piebilda, ka uzticas padomes lēmumam.

JVLMA darbinieki otrdien no rīta publicējuši atbalsta vēstuli rektoram Prānim. Tajā JVLMA Padomes lēmumu par neuzticības izteikšanu rektoram viņi vērtē kā pārsteidzīgu un sasteigtu, "kas neatspoguļo viņa atbildīgo rīcību, reaģējot uz šo situāciju".

Ne visa atspoguļotā informācija sabiedriskajos medijos ir balstīta uz pierādāmiem faktiem, uzskata vēstules autori, aicinot to pārbaudīt tiesiskā ceļā.

"Ņemot vērā, ka tieši rektors Guntars Prānis ir pirmais rektors JVLMA vēsturē, kurš šo problēmu nolēma tiesiski risināt, būtu ne tikai netaisnīgi, bet arī nepareizi viņam neļaut šo lietu novest līdz galam. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka situācija netiek atrisināta pēc būtības," teikts vēstulē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu