Bērnu slimnīcas speciālistus satrauc D3 vitamīna pārdozēšanas gadījumi bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Makare/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) 12. martā uzdevis apturēt uztura bagātinātāja "Nateo D pilieni Forte" izplatīšanu, jo no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas saņemts ziņojums par vairākiem D vitamīna intoksikācijas gadījumiem bērniem, kas tiek saistīti ar šī vitamīna lietošanu. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca nākusi klajā ar paziņojumu savā "Facebook" lapā.

Paziņojumā teikts: "Pēdējo mēnešu laikā Bērnu slimnīcā diagnosticēti vairāki intoksikācijas gadījumi ar D vitamīnu, no kuriem divi bijuši sevišķi smagi - ar nopietniem, dzīvību apdraudošiem vielmaiņas traucējumiem.

Intoksikācija ar D3 vitamīnu mēdz izpausties nespecifiski, līdzīgi kā zarnu infekcijas. Bērns var kļūt apātisks, nevēlas ēst, var būt slikta dūša, vemšana, atūdeņošanās gan mazuļiem, gan lielākiem bērniem, bet var būt arī aizcietējumi. Var parādīties muskulatūras vājums. Tā kā intoksikācijas ar D3 vitamīnu simptomi nav specifiski, vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta. Ja ārstam radīsies aizdomas par intoksikāciju ar D3 vitamīnu, viņš ieteiks tālāko rīcību.

Ārsti atgādina vecākiem par piesardzību, lietojot D3 vitamīnu.

Lietot precīzu ģimenes ārsta vai speciālista nozīmēto D3 vitamīna profilaktisko vai ārstniecisko devu, kas norādīta SV jeb DV (nevis pilienos, kapsulās, pūtienos!).

Tāpat kā citus medikamentus, arī D3 vitamīnu ir jāglabā bērniem nepieejamā vietā.

Pārtikas un veterinārais dienests uzdevis apturēt SIA ''SAGITUS'' ražotā uztura bagātinātāja "NATEO D pilieni FORTE" (šķīdums eļļā ar uzrādīto devu 25µg jeb 1000 SV 1 pilienā; partijas nr. 262301) izplatīšanu.

Nateo D pilieni Forte
Nateo D pilieni Forte Foto: PVD

PVD veiks pārbaudes, tostarp ņemot paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem, lai noskaidrotu, vai ražotāja norādītā D vitamīna koncentrācija produktā nepārsniedz marķējumā norādīto. PVD aicina līdz pārbaužu beigām atturēties no šī produkta lietošanas uzturā.

Būtiski - D3 vitamīns bērnam ir nepieciešams augšanai un attīstībai, kā arī imūnās sistēmas stiprināšanai, tāpēc lūgums pēc šī paziņojuma turpināt dot bērnam D3 vitamīnu, bet - īpaši pievērst uzmanību ārsta ieteiktajai devai!"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu