VIDEO Visu laiku jaudīgākā raķete "Starship" zaudēta, izmēģinājuma laikā ieejot Zemes atmosfērā

Apollo.lv
Papildināts 17:13, 14. marts, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV uzņēmumam "SpaceX" ceturtdien veiksmīgi izdevies palaist savu jaudīgo raķeti "Starship" trešajā izmēģinājuma lidojumā, taču tā zaudēta, ieejot Zemes atmosfērā, pavēstīja kompānija.

Raķete startēja no Teksasas štata, pārlidoja Meksikas līci un tai bija paredzēs nolaisties Indijas okeāna ūdeņos.

"Mēs paziņojam, ka esam pazaudējuši kuģi Nr.28," tiešraides laikā, kuru vēroja vairāk nekā 3,5 miljoni cilvēku, pavēstīja kompānijas pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, ar šo lidojumu panākts ievērojams progress.

"SpaceX" norāda, ka neveiksmes šo sākotnējo izmēģinājuma lidojumu laikā ir normāla parādība. Šo izmēģinājuma lidojumu mērķis ir savākt svarīgus datus, lai inženieri varētu uzlabot "Starship".

Pirmajā izmēģinājumā pagājušā gada aprīlī "Starship" eksplodēja četras minūtes pēc starta. Otrajā lidojumā novembrī raķete sasniedza kosmosu, bet eksplodēja astoņas minūtes pēc starta.

"Starship" paredzēta pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada un potenciāli arī lidojumiem uz Marsu.

Pērn ASV uzņēmumam "SpaceX" izdevās palaist savu jaudīgo raķeti "Starship", taču dažas minūtes pēc starta uzsprāga nesējraķete un pēc tam arī kosmosa kuģis.

Tomēr "SpaceX" atzinīgi novērtēja šo izmēģinājumu, jo raķete nolidoja tālāk nekā pirmā izmēģinājuma laikā aprīlī, kad tā eksplodēja četras minūtes pēc starta. Šoreiz raķete sasniedza kosmosu.

"Starship" eksplodēja astoņas minūtes pēc starta.

"Starship" paredzēta pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada un potenciāli arī lidojumiem uz Marsu.

"Starship" raķete reiz būs viens no lielākajiem transportlīdzekļiem kosmosā, ar kuru varēs pārvadāt kā astronautus, tā kravu. Tiesa, pirms tam jātiek skaidrībā, kas šoreiz nogāja greizi, un jālabo kļūmes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu