"Brīnums, ka esmu joprojām dzīvs." Žurnālistiem izdevies sazināties ar Saakašvili

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Nexta_tv/"X"

2021. gada 1. oktobrī bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili atgriezās dzimtenē, neskatoties uz to, ka viņam tika izvirzītas apsūdzības. Cietumā viņa stāvoklis strauji pasliktinājās. Medijam "Insider" izdevās sazināties ar Saakašvili.

Politiķis ir pārliecināts, ka viņu saindēja vietējais miljardieris Bidzina Ivanišvili, savukārt to visu organizējis Kremlis.

Uz žurnālista jautājumu, kā Saakašvili šobrīd jūtas, viņš atbildēja: "Es joprojām jūtos vājš. Ārsti saka, ka es nevaru pilnībā atveseļoties pašreizējos apstākļos.

Es esmu vienīgais cilvēks pasaulē, kuru Putins vairākas reizes gribēja publiski nogalināt, un es joprojām esmu dzīvs. Ņemot vērā, ka Krievijas slepenie dienesti brīvi pārvietojas Gruzijā, tas ir brīnums."

Viņš norāda, ka ir aizliegtas telefonsarunas un tikšanās ar deputātiem, lai gan likums to neaizliedz.

"Daudzas nedēļas cietumā jutos pilnīgi labi, un pēkšņi naktī pamodos ar ļoti augstu drudzi, spēcīgiem drebuļiem, svīšanu un vemšanu. Izsitumi uz visa ķermeņa. Šie simptomi saglabājās vairākas nedēļas. Viss mans ķermenis dega gan no iekšpuses, gan no ārpuses.

(..) Mani pārveda uz cietuma slimnīcu, kur turpināju zaudēt svaru. Es zaudēju pusi no sava ķermeņa svara," viņš sacīja.

Saakašvili aizturēja Gruzijas policija, kad viņš 2021.gadā atgriezās dzimtenē. Pirms tam Gruzijas tiesa 2018.gadā aizmuguriski piesprieda viņam sešu gadu cietumsodu, cita starpā par varas ļaunprātīgu izmantošanu laikā, kad viņš bija valsts prezidents. Viņa atbalstītāji apgalvoja, ka apsūdzības ir politiski motivētas un tās virza pašlaik valdošā partija "Gruzijas sapnis".

Atrodoties apcietinājumā, Saakašvili veselības stāvoklis esot būtiski pasliktinājies.

Kopš 2022. gada beigām Saakašvili atrodas slimnīcā. Viņš tika hospitalizēts 50 dienas pēc badastreika sākšanas, protestējot pret aizturēšanu.

Pēc tiesas sēdes Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicināja nekavējoties atbrīvot Saakašvili, kuram ir arī Ukrainas pilsonība.

"Es vēlreiz lūdzu Gruzijas varasiestādes nodot Ukrainas pilsoni Mihailu Saakašvili Ukrainai, kur viņš saņems nepieciešamo ārstēšanu un aprūpi. Un es aicinu mūsu partnerus runāt par šo situāciju un glābt šo cilvēku, nevis to visu ignorēt. Nevienai valdībai Eiropā nav tiesību nogalināt cilvēkus: dzīvība ir Eiropas pamatvērtība," uzsvēra Zelenskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu