Skip to footer
Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

Melnās kafijas cienītājiem – kafijas pagatavošanas alternatīvas

Raksta foto

Melnā kafija mūsdienās ir daudz kas vairāk nekā tikai atspirdzinošs dzēriens. Arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts ne tikai dzēriena intensitātei vai kofeīna daudzumam tajā, bet arī tā garšām, pēcgaršām un dažādiem dzēriena pagatavošanas veidiem. Kafejnīcās kafijas pagatavošanai visbiežāk tiek izmantoti profesionāli espresso kafijas automāti, savukārt mājās ir ierasts kafiju apliet ar karstu ūdeni. Tomēr dziļi iesakņojusies kafijas kultūra mudina mūs izmēģināt arī citus kafijas pagatavošanas veidus. Tie var būt ne tikai kompakti kafijas automāti mājām, bet arī papīra filtri un specifiski kafijas piederumi.

Kafijas automāts mājās vairs nav luksusa prece

Lai mājās baudītu kvalitatīvu kafiju, nav nepieciešams meklēt milzīgu kafijas automātu, kādu bieži izmanto kafejnīcās. Var pietikt ar kompaktu, vietu taupošu kafijas automātu. Tomēr kafijas garša ir daudz vairāk atkarīga no dzēriena pagatavošanas metodes un izvēlētajām kafijas pupiņām nekā no kafijas pagatavošanas tehnikas.

Mūsdienās mājas kafijas automāti ir populāri to vienkāršās lietošanas dēļ. Turklāt tie var būt ļoti kompakti, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar mazām virtuvēm. Kā norāda kafijas automātu speciālisti, kapsulas un nelieli pusautomāti vienmēr atradīs vietu pat nelielā virtuvē. Tie ir tik populāri arī to zemās cenas dēļ.

Kapsulu kafijas automātiem ir nepieciešamas īpašas kafijas kapsulas, un, gatavojot kafiju, pietiek piepildīt ierīci ar ūdeni, ievietot kapsulu un nospiest ieslēgšanas pogu. Priekšrocība ir iespēja izvēlēties no plaša kafijas dzērienu garšu klāsta: no espresso līdz karameļu macchiato.

Pusautomātiskie kafijas automāti prasa nedaudz vairāk uzmanības, taču padara kafijas pagatavošanu par sava veida rituālu: malta kafija tiek iebērta īpašā rokturī, tā tiek saspiesta, un rokturis tiek piestiprināts pie kafijas automāta. Tad atliek tikai nospiest vienu pogu un ļaut kafijai tecēt tasītē. Tiesa, kafijas dzērienu izvēle ir mazāka, taču pusautomātiskie kafijas automāti ļoti patīk melnās kafijas cienītājiem. Un pats svarīgākais – kafija būs bez biezumiem.

Filtrētā kafija ir pazīstama jau vairāk nekā 100 gadus

Filtrētā kafija mūsdienās ir kļuvusi par nozīmīgu kafijas pagatavošanas veidu. Un, lai arī daudziem tas var šķist kā jaunums, filtrētā kafija visā pasaulē pastāv jau vairāk nekā 100 gadus. Pirmais papīra filtrs tika ražots 1908. gadā, kad vāciete Melita Bentca (Melitta Bentz), lai izvairītos no kafijas biezumiem savā tasītē, nāca klajā ar ideju izkāst kafiju caur absorbējoša papīra loksni. Šobrīd labi pazīstamais zīmols Melitta vairs neražo kafijas filtrus no papīra. To galvenais produkts ir automātiskie kafijas automāti. Neskatoties uz to, Melitta faktiski bruģēja ceļu papīra kafijas filtriem un filtrētai kafijai.

Raksta foto

Chemex filtrētā kafija ir bagātīgas un aromātiskas kafijas atslēga

Chemex kafijas pagatavošanas veids mūsdienās tiek atzinīgi novērtēts, pateicoties savai spējai pagatavot dzidru, tīru un aromātisku melnu kafiju. Šo rezultātu nodrošina ne tikai īpaši papīra kafijas filtri, bet arī elegantais kafijas pagatavošanas process, kas prasa uzmanību un nedaudz specifisku zināšanu. Galvenā atšķirība starp filtrētu kafiju un mājās pagatavotu kafiju ir papīra filtrs, kas atbrīvo dzērienu no kafijas biezumiem. Kapsulu un pusautomātiskie kafijas automāti darbojas līdzīgi, taču kafijas filtrēšana prasa vairāk laika un uzmanības.

Chemex kafija ir dzēriens, kas tiek filtrēts caur nedaudz biezākiem papīra filtriem tieši Chemex kafijas traukā, kas atgādina kolbu vai smilšu pulksteni. Gatavojot šāda veida kafiju, jāpievērš uzmanība gan ūdens temperatūrai, gan maltās kafijas raupjumam un tās daudzumam. Tomēr pats process nemaz nav tik sarežģīts. Sākumā papīra filtrs tiek pilnībā pārliets ar karstu ūdeni, un trauks tiek uzkarsēts. Pēc tam šo ūdeni iztukšo un filtrā ielej kafiju. Pēc ekspertu domām, vienai pilnai Chemex porcijai (800 g) ir nepieciešami 56 g rupjāka maluma kafijas. Sākumā tiek pievienots tikai tik daudz ūdens, lai nosegtu kafiju. Pagaidiet, līdz ūdens uzsūcas, un novietojiet trauku uz svariem. Tad ūdeni ir jālej vēlreiz – mazā plūsmā, ar apļveida kustībām. Viss notiek lēni, un darbība tiek atkārtota, līdz ir sasniegts nepieciešamais svars. Šāds kafijas pagatavošanas veids prasa vairāk laika nekā automātiskie kafijas automāti, taču process, kas pārvēršas par sava veida rituālu, pievilinās pat tos, kurus kafija tik ļoti neinteresē.

Hario V60 filtrētā kafija ir elegants trauks īpaši dzidras kafijas pagatavošanai

Vēl viens daudzpusīgs un ērti lietojams kafijas automāts mājās ir Hario V60. Tam, gluži tāpat kā Chemex traukam, ir nepieciešami papīra filtri, taču ar Hario V60 kafijas filtrēšanas rīku jūs varēsiet kafiju pagatavot tieši savā iecienītākajā tasītē. Tā nosaukums ir radies no trauka formas, kas līdzinās V burtam, un 60 grādu leņķa. Pirmais šāda veida filtrs tika izgatavots no porcelāna un pirmo reizi izmantots 2004. gadā Japānā. Plastmasas, metāla, pat vara Hario V60 kafijas filtri ir nopērkami arī mūsdienās. Tomēr visizplatītākais ir keramikas filtrs.

Kafijas pagatavošanas metode ar Hario V60 visvairāk atgādina kafijas filtrēšanu. Kaut arī filtrs ir jāaplej ar ūdeni un tasīte jāuzsilda ar karstu ūdeni, šajā gadījumā jums nav jāuztraucas par dzēriena daudzumu. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka arī šeit ir svarīgs maltās kafijas raupjums. Ja kafija ir samalta pārāk smalki, ūdens caur filtru tecēs daudz grūtāk, un jo ilgāk kafija pil, jo rūgtāka būs tās garša. Tāpēc eksperti iesaka izvēlēties vidēju vai rupju kafijas malumu. Līdzīgi kā kafijas pagatavošanai Chemex traukā, filtrs vispirms ir jāpiepilda ar nedaudz ūdens un pēc neilga laika jāpārlej vēlreiz. Ir svarīgi neatstāt sausus kafijas pikučus un liet ūdeni bez steigas. Tas palīdzēs atklāt vislabākās filtrētās kafijas īpašības.

Filtrētā kafija ir veselīgāka

Tā kā arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta kafijas pagatavošanas metodēm, tiek runāts arī par kafijas ietekmi uz veselību. Nesen pabeigtajā 20 gadus ilgajā pētījumā Gēteborgas universitātē Zviedrijā teikts, ka kafijā ir daudz holesterīnu paaugstinošu vielu. Tie ir kafestola un kahveola savienojumi, kas atrodami eļļainajos kafijas pilienos un biezumos. Izrādās, ka šīs vielas var noņemt, kafiju filtrējot. Līdz ar to kafijas pagatavošana neizdala kafijas taukus, un no kafijas dzēriena tiek atdalīti biezumi, tādā veidā visas kaitīgās ķīmiskās vielas tiek izvadītas. Pēc pētījuma arvien biežāk tika runāts par to, ka kafijas filtrēšanu var uzskatīt par pašu veselīgāko kafijas pagatavošanas veidu.

Uz augšu