VIDEO "Ar kāju iesita man pa galvu..." Pieaug agresija pret ārstiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Agresija pret ārstiem, kas plašumā sāka vērsties Covid-19 pandēmijas laikā, turpina pieaugt. Par vardarbības gadījumu skaita palielināšanos arvien biežāk ziņo mediķu profesionālās organizācijas, kas iesaka gan mainīt krimināllikumu, gan arī aizsākt plašāku diskusiju par to, kā aizsargāt mediķus viņu darba vietā, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Laura Bartecka ir ceturtā gada rezidente anestezioloģijā un reanimatoloģijā. Valsts svētku dienā, mēģinot palīdzēt kādam pacientam uzņemšanas nodaļā, viņa saņēma spērienu pa galvu.

“Tie mutiskie draudi pārauga arī fiziskā vardarbībā. Viņš kaut kā netīšām izrāvās no transportētājiem, kas viņu turēja, un ar kāju iesita man pa galvu”,

LTV stāsta Laura Bartecka.

Viņai nodarīja sāpes un arī salauza brilles. Kolēģi izsauca Valsts policiju.

Pēc četru mēnešu ilgas izmeklēšanas secināts, ka administratīvais pārkāpums nav noticis. Arī briļļu vērtību var piedzīt vien tiesājoties.

“Es gaidīju, lai man samaksā vismaz šos te materiālos zaudējumus, bet, lai to izdarītu, ir ļoti garš šis te tiesas process,”

saka Bartecka.

Arī ģimenes ārste Kristīne Višņevska, kurai ir prakse Rīgā, piedzīvojusi vardarbību gan rezidentūras laikā, gan tagad. Pēdējais uzbrukums piedzīvots pavisam nesen – pacienta tēvs uzbrucis par aicinājumu profilaktiski sapotēt bērnu.

“Kliegt vienkārši tā, ka pa visu poliklīniku skan, divmetrīgs vīrietis nāk tev virsū ar visu augumu, un vīkšķa dūres, tā ka jau tūlīt tev sitīs”,

situāciju atceras Višņevska.

Arī Viņa uzrakstīja iesniegumu Valsts policijai, pievienojot audio ierakstu.

“Policija diemžēl pateica, ka veikusi ar viņu pārrunas. Es būtu priecīga, ja tas pacients tiktu administratīvi sodīts, nevis veiktas tikai pārrunas,” tā Višņevska.

“Es domāju kaut kāds sods ir jāsaņem, jo pat par nepareizi noparkotu automašīnu mums ir sods, bet par to, ka tu sit medicīnas personālam, nekāda soda faktiski nav”,

secina rezidente Laura Bartecka.

Vairākām ministrijām adresētā iesniegumā šo jautājumu kā ļoti nozīmīgu uzsvēra lielākā daļa mediķu profesionālo organizāciju. Viņi uzsver nepieciešamību noteikt kriminālatbildību par uzbrukumu ārstniecības personām. Desmit profesionālās organizācijas arī lūdz meklēt risinājumu valsts līmenī par iespējām vairāk pasargāt ārstniecībā iesaistītos viņu darba vietā.

Plašāk LTV sižetā:

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu