VIDEO ISW komentē drona uzbrukumu Piedņestrā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/X/visegrad24

Piedņestras separātisti paziņojuši par bezpilota lidaparāta uzbrukumu militārajai daļai no Odesas apgabala, bet ASV analītiķi no Kara studiju institūta (ISW) norāda uz Krievijas centieniem destabilizēt situāciju Moldovā.

Moldovas separātiskajā Piedņestras reģionā svētdien ar nezināmu bezpilota lidaparātu veikts trieciens militārajai daļai, un separātiskie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka uzbrukuma mērķis bija objektā esošs helikopters un drons palaists no Odesas apgabala puses.

Tomēr ISW analītiķi pauduši pārliecību, ka Ukraina nav saistīta ar incidentu, bet tas ir Krievijas mēģinājums destabilizēt situāciju Moldovā.

Video: Drona uzbrukums Piedņestrā

Bijušais Piedņestras Augstākās padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Ščerba šajā situācijā vaino Ukrainu, savukārt Moldovas Reintegrācijas birojs paziņoja, ka cietušais helikopters nav lidoja gadiem ilgi un ka uzbrukuma mērķis bija apzināti sēt bailes un paniku Piedņestrā. Citiem vārdiem sakot, uzbrukums ir daļa no ienaidnieka informācijas operācijas, kas vērsta pret Moldovu. Vienlaikus Reintegrācijas birojs atturējās no nepārprotamas Piedņestras vai prokrievisko spēku vainošanas par uzbrukumu.

"Šā raksta sagatavošanas brīdī ne Piedņestras, ne Krievijas varasiestādes nav apsūdzējušas Ukrainas spēkus trieciena veikšanā, taču nākotnē tās to var darīt," norādīja ISW analītiķi.

Viņi atgādināja, ka Moldovas iestādes ir sazinājušās ar Ukrainas valdību. Ukrainas Dezinformācijas apkarošanas centrs jau ir apsūdzējis Krieviju, ka tā veikusi triecienu, lai manipulētu ar informācijas telpu. Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis Andrijs Jusovs situāciju raksturoja kā Krievijas provokāciju.

"ISW nevar neatkarīgi pārbaudīt detaļas par vienu bezpilota lidaparāta triecienu Piedņestrā vai identificēt atbildīgās personas, taču maz ticams, ka triecienu veikuši Ukrainas spēki, ņemot vērā trieciena laikā izmantotos ierobežotos līdzekļus un nenozīmīgo mērķi. Arī Ukrainas amatpersonas nesen ir paziņojušas, ka Piedņestra nerada militāru apdraudējumu Ukrainai," teikts ASV institūta ziņojumā.

Tomēr Piedņestras varas iestādes nesen ir lūgušas Krieviju par nenoteiktu "aizstāvību/aizsardzību" pret Moldovu. ISW eksperti izteikuši pārliecību, ka no šīs provokācijas labumu gūst Krievija vai ar to saistīti spēki.

Tāda veida provokācija atvieglo Kremļa nepārtrauktos centienus radīt informatīvus apstākļus, kas attaisnotu dažādas hibrīdoperācijas, kuru mērķis ir destabilizēt Moldovu.

Svētdien Piedņestras pašpasludinātās varas iestādes paziņoja par drona uzbrukumu militārai daļai. Tiraspolē kādas militārās daļas teritorijā izcēlās ugunsgrēks, ko izraisīja sprādziens.

Pēc tam Moldovas Reintegrācijas politikas birojs paziņoja, ka Ukraina nav iesaistīta drona uzbrukumā militārajai daļai neatzītajā Piedņestras republikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu