Visi atlikušie jaunie "Škoda Vagonka" elektrovilcieni būs jāpiegādā līdz vasaras beigām

Apollo.lv
Papildināts 16:50, 18. marts, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirmais jaunā "Pasažieru vilciens" elektrovilciena "Vivi" reiss no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas uz "Dubultiem" Jūrmalā.
Pirmais jaunā "Pasažieru vilciens" elektrovilciena "Vivi" reiss no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas uz "Dubultiem" Jūrmalā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

AS "Pasažieru vilciens" un Čehijas transporta inženierijas un mobilitātes uzņēmums "Škoda Vagonka" ir parakstījuši savstarpēju vienošanos par jauno elektrovilcienu piegāžu termiņu pagarināšanu. Šāda vienošanās noslēgta, pamatojoties uz neatkarīgu ekspertu sniegto analīzi par kara ietekmi uz pušu noslēgtā līguma saistību izpildi, informē abu uzņēmumu pārstāvji.

Noslēgtā vienošanās paredz, ka ražotājam visu atlikušo jauno elektrovilcienu piegāde un nodošana pasūtītājam jāveic līdz šī gada vasaras beigām.

"Vai tā būtu inflācija, energoresursu cenu izmaiņas, kapitāla izmaksu pieaugums vai izaicinājumi globālajās piegāžu ķēdēs, karš nenoliedzami ir ietekmējis ikvienu tautsaimniecības nozari, turklāt par ģeopolitiskā saspīlējuma klātbūtni diemžēl varam pārliecināties joprojām.

Arī pasažieru pārvadājumu nozari karš ir skāris ļoti spēcīgi, radot vēl nebijušus pārbaudījumus valstij stratēģiski svarīgu pakalpojumu, pie kādiem pieskaitāma arī pasažieru pārvadāšana pa dzelzceļu, nodrošināšanā un modernizācijā," norāda AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Raitis Nešpors, uzsverot, ka, sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, gan pasūtītājam, gan ražotājam bija skaidrs, ka karš nepārprotami radīs ietekmi uz noslēgtā līguma izpildi, vienlaikus sākotnēji bija grūti paredzēt šīs ietekmes apmēru.

Tāpēc, lai noteiktu kara radīto ietekmi uz noslēgtā līguma izpildi, "Škoda Vagonka" pasūtītājam iesniedza eksperta "Deloitte Advisory" sagatavotu atzinumu, savukārt šī atzinuma izvērtēšanai AS "Pasažieru vilciens" nolīga juridisko konsultantu ZAB "PricewaterhouseCoopers Legal", kas vērtēja "Deloitte Advisory" atzinumā norādītos līguma izpildes ietekmējošos apstākļus un guva  secinājumu, ka apstākļi, kas norādīti atzinumā, ir uzskatāmi par objektīviem un ir pamatots iemesls līguma noteikto elektrovilcienu piegādes termiņu pagarināšanai, jo šos apstākļus neviena no līguma slēdzēja pusēm līguma slēgšanas brīdī nevarēja paredzēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu