Latvija pievienojas Eiropas deklarācijai par kvantu tehnoloģijām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Latvija un vēl 17 Eiropas Savienības (ES) valstis ir parakstījušas deklarāciju par kvantu tehnoloģijām, apņemoties sadarboties pasaules klases kvantu tehnoloģiju ekosistēmas izveidē visā Eiropā, informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Pievienojoties deklarācijai par kvantu tehnoloģijām, dalībvalstis apņemas savstarpēji sadarboties un kopīgi ar Eiropas Komisiju stādāt, lai veidotu un attīstītu Eiropas pētniecības un izstrādes programmas, koordinētu un attīstītu kvantu tehnoloģiju produktu izstrādi, jaunuzņēmumu izveidi un biznesa industrijas iesaisti, veicinātu vienota kvantu komunikācijas tīkla izveidi un pielietojumu gan uz Zemes, gan kosmosā. Tāpat dalībvalstis apņemas kopīgi īstenot investīciju piesaisti, nepieciešamo augsto prasmju un zināšanu vairošanu, kā arī stiprināt ES ekonomisko drošību, attīstot kvantu šifrēšanas tehnoloģijas un nepārtraukti pārraugot iespējas un riskus sadarboties ar trešajām valstīm un starptautiskajām organizācijām.

Deklarācija Latvijai ir iespēja apliecināt savu piederību tehnoloģiski un ekonomiski attīstītāko valstu kopai kvantu tehnoloģiju nozarē, uzskata Latvijas Universitātes profesors Vjačeslavs Kaščejevs. Sadarbību visas ES līmenī viņš vērtē kā iespēju arī mazajām valstīm sniegt pilnvērtīgu ieguldījumu un izmantot kopīgas priekšrocības augsto tehnoloģiju jomā, tai skaitā praktiskos industrijas pētījumos un pat produktu izstrādes procesos.

Kaščejevs atzīmēja, ka Latvijas zinātnieki jau šobrīd ir apliecinājuši savu konkurētspēju, taču Latvija nevar sacensties ar valstīm, kuras kvantu tehnoloģiju attīstīšanai iegulda "simtiem miljonu un pat miljardus [eiro]".

Kvantu tehnoloģiju ekonomiskā un stratēģiskā nozīme ES ir "skaidri iezīmēta", norāda IZM, atsaucoties uz Eiropas ekonomiskās drošības stratēģiju un Eiropas Komisijas izstrādātajos ieteikumos par desmit tehnoloģiju jomām, kas kritiski svarīgas ES ekonomiskajai drošībai.

Kvantu tehnoloģijas aptver plašu nozaru lauku - datorzinātnes, fiziku, elektroniku, sensoru iekārtu ražošanu, sakaru tīklu veidošanu un citas.

Līdz šim deklarāciju ir parakstījušas astoņpadsmit dalībvalstis: Horvātija, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Itālija, Latvija, Nīderlande, Rumānija, Spānija, Slovākija, Slovēnija un Zviedrija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu