2023. gadā saņemtas 258 sūdzības par iespējamu valsts vai pašvaldības darbinieku vardarbību pret bērniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vardarbība pret bērniem. Ilustratīvs attēls
Vardarbība pret bērniem. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Bērnu aizsardzības centra (BAC) Bērnu tiesību aizsardzības departaments 2023.gadā kopumā ir saņēmis 811 sūdzības, tostarp 258 sūdzības par iespējamu valsts vai pašvaldības amatpersonu un darbinieku vardarbību pret bērniem, informēja BAC vadošā eksperte Simona Saule.

No šīm sūdzībām 37% ir apstiprinājušās, bet 63% nav apstiprinājušās. Neskatoties uz procentuālo atšķirību, BAC ieskatā konstatēto pārkāpumu skaits pret bērniem valsts un pašvaldību iestādēs - izglītības iestādes, dienas centri, ārpusģimenes aprūpes iestādes un citur - ir ļoti liels, ņemot vērā, ka "aiz katra cipara " ir reāls bērns.

Kā būtiskākos pārkāpumus BAC konstatējis, piemēram, gadījumus, kad persona satvēra bērnu aiz kakla, kratīja viņa galvu, iesita bērnam pļauku, atņēma sporta inventāru vai rāva aiz matiem.

Tāpat amatpersonas vai darbinieki ir apsaukājuši bērnus par "debiliem" vai "idiotiem", savukārt bērnu, kurs neklausīja, iespundējuši tualetē un nelaiduši laukā. Vēl kādā gadījumā klasesbiedru priekša uz bērnu ir kliegts, viņš ir pazemots, norāda BAC.

Savukārt, izskatot sūdzības, kuras nav apstiprinājušās, BAC secinājis, ka ir izpalikusi iestādes, piemēram, izglītības iestādes personāla un vecāku jēgpilna mijiedarbība bērnu izglītošanas un audzināšanas jautājumos, kas radījis domstarpības un pārpratumus, kā arī nevelēšanos ieguldīties problēmsituāciju risināšanā.

Attiecībā uz vienaudžu vardarbību iestādēs BAC 2023.gada ir saņemtas 148 sūdzības, kas ir 18% no visu saņemto sūdzību skaita. Salīdzinoši 2021.gadā bija 48 sūdzības, bet 2022.gadā - 61. Apstiprinājušies vai daļēji apstiprinājušies ir 73% sūdzību, bet nav apstiprinājušies - 27%.

Kā galvenos iemeslus šādās situācijās izglītības iestāžu pārstāvji atzīmē nepietiekamu sadarbību ar izglītojamā likumiskajiem pārstāvjiem, savstarpējus pārpratumus un atbalsta personāla nepietiekamību.

BAC aicina vecākus, ja, piemēram, izglītības iestādē rodas konfliktsituācijas, vērsties pēc palīdzības pie bērna klases audzinātāja, izglītības iestādes atbalsta personāla un izglītības iestādes administrācijas.

Gadījumā, ja izglītības iestādē nav iespējams atrisināt radušos situāciju, BAC aicina pēc palīdzības situāciju risināšanā vērsties Izglītības pārvaldē.

Savukārt izglītības iestādes BAC aicina stiprināt sadarbību ar vecākiem, izvērtējot nepieciešamību biežāk un jēgpilnāk organizēt klašu izglītojamo likumisko pārstāvju individuālas un kolektīvas sapulces, kurās tiktu apspriesti ne vien organizatoriski jautājumi, bet arī vērsta uzmanība uz savstarpējās sadarbības un bērnu labbūtības jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu