TVNET GRUPA apsvērs vēršanos ECT par piemēroto sodu strīdā ar NEPLP

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
TVNET GRUPA
TVNET GRUPA Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pēc iepazīšanās ar Rīgas apgabaltiesas izvērsto lēmumu portāls "Tvnet" vērtēs iespējas vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saistībā ar strīdu ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) par vārda "deportācija" lietojumu, aģentūrai LETA pauda TVNET GRUPAS galvenais redaktors Toms Ostrovskis.

Ostrovski nav izbrīnījis NEPLP lēmums piemērot medijam sodu, jo, redaktora ieskatā, šī institūcija esot politiski ietekmējama. Vienlaikus Ostrovskis pārsteidz apgabaltiesas lēmums. "Tiesnešu pienākumos ietilpst zināšanas par valsts drošības tiesisko regulējumu demokrātiskā Latvijā. Viņiem ir jāzina, kā regulējums ir piemērojams praksē. Diemžēl, tas nav acīmredzams vai tiek piemērots selektīvi atkarībā no tiesnešu kompetences," uzskata medija redaktors.

Ostrovskis uzskata, ka ar šādu spriedumu tiesa liek noprast, ka "vārda brīvība ir kaitnieciska un nevēlama, tādēļ jāsoda "Tvnet" par uzdrīkstēšanos runāt par neērtām problēmām".

Redaktora skatījumā, turpmāk neviens medijs nedrīkstēs izmantot vārdu "deportācija" citādi, kā vien runājot par PSRS totalitārā režīma izsūtīšanām. "Savdabīgi, ka tiesa neuzskatīja par būtisku faktu, ka vārds "deportācija" ir Eiropas Savienības imigrācijas pamatnostādnēs, kur melns uz balta rakstīts - deportācija ir nevēlamu personu deportēšana jeb piespiedu izraidīšana no valsts, praksē tas nozīmē personas piespiedu aizturēšanu un sekojošo piespiedu izraidīšanu no valsts jeb personas deportēšanu, ja persona apdraud valsts drošību," akcentēja Ostrovskis.

Viņš arī pauda bažas par to, vai vārda "deportācija" liegumam nesekos vēl citi vārdi, kurus žurnālisti nedrīkstēs lietot.

LETA jau vēstīja, ka Rīgas apgabaltiesa no 8500 līdz 3000 eiro samazinājusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzlikto sodu "Tvnet" saistībā ar vārda "deportācija" nepareizu lietošanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Spriedums nav pārsūdzams un stājies spēkā.

Iepriekš Rīgas pilsētas tiesa "Tvnet" sūdzību noraidīja un NEPLP lēmumu par piemēroto 8500 eiro administratīvo sodu par vārda "deportācija" it kā nepareizu lietošanu atstāja negrozītu. Interneta portāls šo spriedumu pārsūdzēja un lieta nonāca apgabaltiesā.

Apgabaltiesa NEPLP lēmumu atstāja spēkā, bet samazināja piespriesto sodu.

Vairākas ar mediju jomu saistītas organizācijas ir aicinājušas atcelt sodu, jo uzskata to par cenzūru un draudu mediju un vārda brīvībai. Savukārt NEPLP paziņojis, ka to nedarīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu