Baltiju sasniedzis Islandes vulkāna izvirduma mākonis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Piektdien, 22. martā, Igauniju sasniedzis sēra dioksīda mākonis, kas radies nesenā Islandes vulkāna Sundnugskgigara izvirduma laikā, vēsta Igaunijas sabiedrisko mediju portāls "ERR.ee".

Zinātnieki uzsver, ka mākonim nevajadzētu atstāt nekādu iespaidu uz gaisa kvalitāti. 

Eiropas Savienības Kopernika Atmosfēras monitoringa serviss (CAMS) norāda, ka ceturtdien mākonis šķērsojis Skandināvijas reģionu, bet piektdien šķērsos Baltijas valstis, Poliju un Krievijas ziemeļrietumus. 

Vecākais CAMS pētnieks Marks Peringtons norāda, ka iepriekšējo izvirdumu laikā netika saražots pietiekami daudz sēra dioksīda, bet šoreiz tas ir izteikti vairāk. CAMS vadītājs Lorenss Rui norāda, ka augsta sēra savienojumu koncentrācija var ietekmēt ne tikai gaisa kvalitāti reģionos, bet arī globālus procesus, tostarp ozona daudzumu stratosfērā. 

Rui uzsvēra, ka Islandes izvirdumi nav radījuši tik nopietnas sekas, taču situāciju nepieciešams uzraudzīt.

Jau ziņots, ka sestdien, 16. martā, Islandes dienvidrietumu krastā pie Rejkjanes pussalas ceturto reizi kopš decembra izvirdis vulkāns.

Islandes Meteoroloģiskais birojs ziņo, ka izvirdums noticis starp kalniem Hagafelu un Skogfelu. Visai ātri izveidojusies 2,9 kilometru gara plaisa. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu