Pirmo reizi kosmosā devusies Baltkrievijas astronaute

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Pirmo reizi kosmosā devusies Baltkrievijas astronaute, kas kopā ar ASV astronauti un Krievijas kosmonautu ar kosmosa kuģi "Sojuz" sestdien devās uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS).

"Sojuz MS-25" pacēlās no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā plkst. 14.36 pēc Latvijas laika. Tehnisku problēmu dēļ pirmais kosmosa kuģa palaišanas mēģinājums ceturtdien tika apturēts 20 sekundes pirms pacelšanās.

Sestdien uz SKS devās Marina Vasiļevska, kļūstot par pirmo baltkrievu astronauti, kas devusies kosmosā. Ar viņu kopā misijā piedalās arī Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) astronaute Treisija Daisone un Krievijas kosmonauts Oļegs Novickis.

Daisonei tas ir trešais lidojums kosmosā, bet Novickis misijā dodas jau ceturto reizi. Tā ir pirmā reize, kad ar "Sojuz" raķeti uz SKS vienlaikus dodas divas sievietes.

Vasiļevska ir Baltkrievijas lidsabiedrības "Belavia" stjuarte. Divu nedēļu misijā SKS viņa veiks zinātniskos eksperimentus un uzņems Zemes virsmas spektrālos attēlus.

Plānots, ka Vasiļevska un Novickis kopā ar ASV astronauti Lorelu O'Haru uz Zemes atgriezīsies aprīļa sākumā ar raķeti "Sojuz MS-24".

Daisones darbs SKS turpināsies līdz septembrim, kad viņa atgriezīsies kopā ar kosmonautiem Oļegu Konoņenko un Nikolaju Čubu.

Februāra sākumā 59 gadus vecais krievu kosmonautu vienības komandieris, kurš šobrīd jau piekto reizi uzturas SKS, pārspējis kosmosā pavadītā laika pasaules rekordu. Līdz misijas beigām, kas plānotas 23.februārī viņš kosmosā būs pavadījis vairāk nekā 1000 dienu.

SKS ir viena no retajām jomām, kur ASV un Krievija sadarbojas arī pēc Maskavas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu