"Šļupst katrs, kam ienāk prātā." Maestro Raimonds Pauls asi kritizē dziedošos aktierus un radio cilvēkus (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Maestro Raimonds Pauls piedalās bērnu vokālā ansambļa "Dzeguzīte" albuma "Putnu dziesmas" atvēršanas svētkos Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā.
Maestro Raimonds Pauls piedalās bērnu vokālā ansambļa "Dzeguzīte" albuma "Putnu dziesmas" atvēršanas svētkos Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Tautā iemīļotais komponists Raimonds Pauls sarunā ar izdevumu "Privātā Dzīve" atklāj, ko domā par aktieru dziedāšanas prasmēm un notiekošo Latvijas teātros.

Maestro Raimonds Pauls sadarbojies teju ar visiem Latvijas teātriem, tāpēc labāk par daudziem zina, cik muzikāli ir tajos strādājošie aktieri.

"Slikti ir tad, kad aktieri sāk domāt, ka viņi ir dziedātāji. Tad viss aiziet šķērsām," teic Pauls, neslēpjot, ka nebūt ne visiem Latvijas skatuves māksliniekiem ar dziedāšanu veicas tik labi, kā izskatās no malas.

"Piemēram, Jakovs Rafalsons ir lielisks aktieris, esmu viņam bieži spēlējis pavadījumu, taču viņš ik pa brīdim ir antimuzikāls. Es viņam spēlēju, bet viņš pēkšņi apstājas un publikai paziņo: "Jūs man ne to nospēlējāt." Neko pateikt nevaru, jo visa publika zviedz. Skatītāji droši vien arī noticēja, ka es viņam kaut ko ne to nospēlēju," smaidot atminas Pauls.

Dziedāšana izaicinošs pārbaudījums bijis arī izcilajai Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Elzai Radziņai. "Viņa nevarēja noturēt meldiņu, taču mēģināju spēlēt viņai līdzi. Radziņa tomēr bija ne tikai cienījama māksliniece, bet arī ļoti labs cilvēks," atminējās Pauls.

Viņš uzskata, ka aktierim ne tik daudz svarīgs ir vokāls, kā spēja līdz skatītājiem aiznest melodiju. "Tu vari dziesmu vienkārši norunāt. Labs piemērs ir aktieris Andris Keišs. Mums ir izrāde "Vīrieši labākajos gados", kurā redzu, kā cilvēki pusotru stundu no vietas smejas, dzied un dzīvo visam līdzi. Tas ir veiksmīgs darbs, lielākoties pateicoties Keišam.

Gribēju, lai uz Jaunā Rīgas teātra sienas Smiļģa portreta vietā labāk liek Keišu. Taču neviens šo manu ideju neatbalstīja," joko Maestro.

Pauls pamanījis, ka daudziem skatuves māksliniekiem ir problēmas ar dikciju, viņu teikto grūti saprast. "Un te es runāju ne tikai par aktieriem, bet arī radio ētera cilvēkiem. Radio esmu nostrādājis pusi mūža un zinu, cik stingras agrāk bija prasības, lai tur tiktu strādāt. Ne kurš katrs pedagogs tur tika.

Tagad tur šļupst katrs, kam ienāk prātā," pukojas viņš. 

Maestro neslēpj, ka arī jaunie latviešu dzejnieki viņu neiepriecinot: "Vai vispār šodienas dzejnieki vairs raksta kaut ko labu? Man liekas, ka ne."

Vairāk lasiet izdevuma "Privātā Dzīve" 26. marta numurā!

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu