"Man ir bail iet ārā." Pēc terorakta Piemaskavā Tadžikistānas pilsoņi saskaras ar lielu agresiju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pēc aizvadītās nedēļas teroristu uzbrukuma Piemaskavas koncertzālē "Crocus City Hall" un aizdomās turamo aizturēšanas Krievijas varasiestādes ir pastiprinājušas "austrumnieciska izskata" cilvēku pārbaudes. Tas viss noticis tikai tādēļ, ka aizdomās turamie ir Tadžikistānas pilsoņi, ziņo Krievijas neatkarīgais medijs "Meduza".

Vairāki bārberšopa "Площадка" darbinieki, kurā viens no aizdomās turētajiem nostrādāja mazāk nekā trīs mēnešus, ir sākuši saņemt draudus. Tīmekļa izdevuma "Baza" publicētajos ekrānuzņēmumos redzams, ka darbiniekiem tiek draudēts ar viņu dzīvesvietu noskaidrošanu un nodedzināšanu.

Kā norāda bārberšopa direktore Jamina Safijeva, salona vadītāju telefoni patlaban ne mirkli neapklust, jo vienā laidā tiek saņemti draudu zvani un īsziņas.

"Cilvēki vēl man nāvi un zvana. Esmu stāvoklī, nezinu, ko darīt. Man ir bail iet ārā," norāda Safijeva. Viņa arī akcentē, ka darbinieki, kas strādāja kopā ar aizdomās turamo, neko aizdomīgu nebija pamanījuši.

Kā raksta Jekaterinburgas izdevums "Itʼs My City", policijas patruļas ir sākušas apturēt "austrumnieciska izskata" vīriešus, bet viens no pilsētas tirdzniecības centriem pieprasījis saviem nomniekiem sniegt informāciju par darbiniekiem no Kazahstānas, Uzbekistānas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un Kirgizstānas.

Tadžiku diasporas vadītāji iesaka tautiešiem neiziet vakarā no mājām un neapmeklēt publiskus pasākumus, raksta tīmekļa izdevums "Baza".

Lietotnē "Telegram" publicēti vairāki ekrānuzņēmumi, kuros cilvēki taksometru pakalpojumu lietotnēs raksta autovadītājiem, lūdzot atcelt pasūtījumu, ja viņi ir no Tadžikistānas. "Sveiki, ja esat tadžiks, atceliet pasūtījumu, es ar jums nebraukšu," lasāms kādā no ekrānuzņēmumiem.

Arī daži darba devēji lūguši saviem darbiniekiem no Tadžikistānas iesniegt aktuālos personas datus: pilnu vārdu, uzvārdu, pases datus un informāciju par dzīvesvietu.

Reaģējot uz notiekošo, Kirgizstānas Ārlietu ministrija iesaka tās pilsoņiem uz laiku atturēties no ceļošanas uz Krieviju pastiprināto drošības pasākumu ieviešanas dēļ. Tiem, kuri jau atrodas Krievijā, tiek ieteikts nēsāt līdzi dokumentus.

Dina Sajeva - modele un blogere no Tadžikistānas - ierakstījusi video, kurā atbalsta savus tautiešus. "Mums visiem ir jāapvienojas cīņā pret terorismu... Desmitiem miljonu tadžiku nav vainojami šajā vardarbības aktā, kuram nav nekāda attaisnojuma," uzsver Sajeva.

Krievijas Valsts domes deputāts Konstantīns Zatuļins savukārt norādījis, ka cilvēki, kas pēc terorakta aicina uz grautiņiem un linča tiesu, ir jāsauc pie atbildības, jo tie būtībā "provocē destabilizāciju valstī".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu