Lielajā piektdienā Rīgas Domā izskanēs Latvijas Radio kora un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncerts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skats uz Doma baznīcu no Doma dārza.
Skats uz Doma baznīcu no Doma dārza. Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien plkst. 19 Rīgas Domā izskanēs Latvijas Radio kora un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncerts, informēja Latvijas Radio kora komunikācijas vadītāja Indra Vilipsone.

Latvijas Radio koris, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", ērģelnieks Aigars Reinis un diriģents Sigvards Kļava atskaņos Fēliksa Mendelszona kora kantātes, franču komponistu mūzika, kā arī Mārtiņa Viļuma šedevrs "Le temps scintille" ("Laiks mirguļo").

Lielā piektdiena ir Kristus nāves diena un vienlaikus arī cilvēces grēku izpirkšanas diena, kad cilvēki ir aicināti apstāties un ieklausīties sevī, apzināties mūžības jautājumus un aizlūgt par mieru pasaulē.

Izvērstās soprāna un baritona solo partijas dziedās Latvijas Radio kora mākslinieki Nora Kalniņa un Vitālijs Stankevičs. Savukārt ievērojamā mūsdienu franču komponista Paskāla Dusapēna mūziku raksturo mikrotonalitāte, spriedze un enerģija. Viņa kora darbs "Umbrae Mortis" ir kā neliels rekviēms, ielūkojoties mirušo ēnu valstībā.

Skaņas fenomena un muzikālās laiktelpas meistaru Mārtiņu Viļumu ar Latvijas Radio kori saista radoša savienība jau daudzu gadu garumā. Komponista skaņdarbu "Le temps scintille" ("Laiks mirguļo") pirmatskaņoja Latvijas Radio kora grupa, bet 2005.gadā tas saņēma pirmo vietu prestižajā UNESCO Starptautiskajā Mūzikas padomes rīkotajā komponistu jaundarbu ierakstu skatē "Rostrum". Šāda mēroga balva, kuru ieguvuši daudzi pasaulē slaveni komponisti, latviešu mūzikā tika izcīnīta pirmo reizi. Skaņdarbs ar Pola Valerī un Rainera Marijas Rilkes dzejas rindām ir, iespējams, poētiskākais nāves apcerējums latviešu mūzikā.

Rīgas Doma mūzikas direktors, ērģelnieks Aigars Reinis izpildīs daļu no franču komponista Marsela Diprē ciklu ērģelēm "Le Chemin de la Croix" op.29 ("Ciešanu ceļa stacijas").

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu