Mūžībā devusies Lietuvas padomju laika disidente un mūķene Nijole Sadūnaite

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: @laisvoji_banga/"X"

Lietuvā 85 gadu vecumā svētdien mirusi padomju laika disidente,  mūķene Nijole Sadūnaite.

Sadūnaite dzimusi 1938.gadā Kauņā. Viņa pabeidza vidusskolu Anīkščos, un pēc skolas izvēlējās mūķenes ceļu. 1970.gadā Viļņā viņa pabeidza medicīnas māsu kursus.

1975.gadā padomju režīms par nelegālā izdevuma "Lietuvos Kataliku Bažnyčios Kronika" ("Lietuvas katoļu baznīcas hronika") pavairošanu un izplatīšanu Sadūnaitei piesprieda trīs gadu ieslodzījumu stingrā režīma labošanas darbu kolonijā un pēc tam vēl trīs gadus izsūtījumā.

Pēc atgriešanās Lietuvā viņa atkal iesaistījās "Lietuvos Kataliku Bažnyčios Kronika" izdošanā, tādēļ režīma varas iestādes turpināja viņas vajāšanu.

1987.gada 23.augustā Sadūnaite kopā ar trim citiem disidentiem organizēja mītiņu pie dzejnieka Ādama Mickeviča pieminekļa Viļņā, kas pulcināja gandrīz 3000 cilvēku. Šai mītiņā pirmo reizi pēc ilgiem apspiestības gadiem tika nodziedāta neatkarīgās Lietuvas himna un atklātībā izteikta patiesība par Molotova-Ribentropa paktu un tā slepenajiem protokoliem, kas Austrumeiropu sadalīja nacistiskās Vācijas un komunistiskās Padomju Savienības ietekmes sfērās.

Sadūnaite saņēmusi 1991.gada 13.janvāra notikumu piemiņas medaļu, Vīta ordeņa komandiera krustu, Lietuvas Neatkarības medaļu un Brīvības prēmiju.

Līdz savai nāvei Sadūnaite kalpoja Vissvētākās Jaunavas Marijas kalpoņu kongregācijas klosterī Viļņā.

Lietuvas augstākās amatpersonas izteikušas līdzjūtību par disidentes nāvi.

Prezidents Gitans Nausēda viņu raksturoja kā dzīvu Lietuvas simbolu, kas padomju laikā tika paverdzināts, taču netika salauzts brīvības cīņā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu