Krievijas jaunais drauds Ukrainas aizsardzībai? Uz ko ir spējīgs "Cirkon" (4)

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas okupantu raķešu triecieni Ukrainai nu jau kļuvuši par šausminošu ikdienu pilna mēroga iebrukuma Ukrainā laikā, tomēr 25. martā notikušais uzbrukums bija drusku neparastāks, ziņo ukraiņu medijs "Kyiv Independent".

Parasti gaisa trauksmes sirēnas dod pietiekami daudz laika cilvēkiem, lai paķertu svarīgākās mantas un steigtos uz tuvāko patvērumu, pirms raķetes sasniedz viņu apkārtni.

Šoreiz sirēnas skanēja tikai dažas sekundes, kad Kijivu jau satricināja virkne sprādzienu.

Šīs skaņas bija Kijivas pretgaisa aizsardzība, kas pārtvēra divas Krievijas "3M22 Cirkon" raķetes, kuru daļas nokrita vairākos pilsētas rajonos, ievainojot divus cilvēkus un sabojājot Kijevas Valsts dekoratīvās un lietišķās mākslas akadēmijas ēku.

Lai gan iestādes nebija galīgi apstiprinājušas, ka tā ir "Cirkon" raķete, sākotnējā atlūzu analīze skaidri liecināja, ka tā tomēr ir "Cirkon". 

Foto: telegram

Divas dienas pēc uzbrukuma Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība brīdināja, ka Krievijai okupētajā Krimā glabājas desmitiem šādu raķešu, ziņo "Kyiv Independent".

Kas ir "Cirkon" raķete?

"Cirkon" ir diezgan jauns ierocis Krievijas arsenālā, tāpēc par to pagaidām ir maz informācijas.

"Krievu paziņojumos par "Cirkon" ir ievērojama daļa propagandas un psiholoģiskās ietekmes," intervijā "Kyiv Independent" sacīja ukraiņu vēsturnieks un ieroču eksperts Andrijs Haruks. Viņš norāda, ka krievu apgalvojumi par raķetes spējām ir pārspīlēti.

2019. gadā Krievijas diktators Vladimirs Putins apgalvoja, ka tā būs hiperskaņas raķete, kas spēs paātrināties līdz aptuveni 9 mahiem, tās darbības rādiuss būs "vairāk nekā 1000 kilometru", un drosmīgi paziņoja, ka tā būs "neredzama".

Tomēr Kremļa uzstādītie mērķi īsti nesakrita ar realitāti.

Krievija parasti izmanto abu veidu tāla darbības rādiusa raķetes - gan spārnotās, gan ballistiskās.

Spārnotās raķetes ir ar reaktīvo dzinēju darbināmas. To tipiskais zemskaņas ātrums ir aptuveni 880 km/h pa līdzenu trajektoriju.

Bieži vien tās palaiž no smagajiem bumbvedējiem virs Kaspijas jūras, un to relatīvi nelielais lidojuma ātrums ļauj Ukrainai brīdināt par gaidāmo uzbrukumu – dažkārt pat vairākas stundas iepriekš.

Ballistiskās raķetes tiek izšautas augstu atmosfērā, sasniedzot ātrumu, kas vairākas reizes pārsniedz skaņas ātrumu, pirms trāpa mērķī.

Viens no šādiem ieročiem ir Krievijas hiperskaņas raķete "Kinžal", kuru pārtvert un notriekt ir daudz grūtāk, lai gan ne neiespējami.

Kremlis ir apgalvojis, ka "Kinžal" var sasniegt maksimālo ātrumu 10 mahu, lai gan tikai īsu lidojuma laiku. Tās efektīvas manevrēšanas spējas pie šāda ātruma ir apšaubītas.

"Cirkon" ir jauna veida drauds.

Tehniski raķešu dzinējs ir tā sauktais caurplūdes reaktīvais dzinējs (angliski - "scramjet"), kas raķetei nodrošina nepieciešamo hiperskaņas paātrinājumu.

Lai raķete vai lidaparāts, kam tā ir piestiprināta, sasniegtu hiperskaņas ātrumu, tai vēl ir jāsasniedz virsskaņas ātrums.

Video: Krievija izmēģina "Cirkon" raķeti

Tāpēc "klasiskais" dzinējs nodrošina pirmo lidojuma posmu, pirms caurplūdes reaktīvais dzinējs to virza uz hiperskaņas ātrumu, kas pārsniedz 5 mahus jeb 6174 km/h.

Sākotnēji "Cirkon" bija paredzēta kā pretkuģu raķete, tāpēc tās izmantošana pret pilsētām ir ievērojama novirze no sākotnējā mērķa. Tas varētu liecināt, ka Maskava ļoti cenšas ielauzties Kijivas pretgaisa aizsardzībā.

Tiek ziņots, ka "Cirkon" nes 300 kilogramu smagu kaujas galviņu, kas ir mazāka nekā Krievijas zemskaņas raķetēm, tomēr kinētiskā enerģija, ar kādu hiperskaņas raķete trāpa mērķī, to ļoti labi kompensē.

Neņemot vērā sprāgstvielu spēku, nav šaubu, ka Krievija cerēja, ka "Cirkon" ātrums ļaus tai pārspēt Kijivas pretgaisa aizsardzību, kas kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma ir ievērojami pastiprināta ar Rietumu piegādātajām sistēmām.

""Cirkon" individuāli nerada papildu draudus, bet ir [draudīga] kā daļa no kombinētiem triecieniem," sacīja ieroču eksperts Haruks.

"Hiperskaņas raķešu izmantošana kombinācijā ar [zemskaņas] spārnotajām raķetēm un bezpilota lidaparātiem ievērojami palielina Ukrainas pretgaisa aizsardzības pārraušanas varbūtību."

ASV ražotās "Patriot" sistēmas jau ir pierādījušas, ka Kremļa "neuzvaramās" "Kinžal" raķetes nav tik īpašas, kā savulaik Kremlis tās dēvēja. Tomēr Ukraina var notriekt šādas raķetes tikai pateicoties nepārtrauktai ASV palīdzībai.

"Cirkon" salīdzinājumā ar "Kinžal" ir viena būtiska priekšrocība, kas bija redzama nesenā krievu uzbrukuma laikā.

"Kinžal" tiek izšauta no "MiG-31" lidmašīnām, kuras Ukraina rūpīgi uzrauga. Tiklīdz kāda  no tām paceļas, Ukrainā tiek izsludināta valsts mēroga gaisa trauksme, dodot cilvēkiem laiku nokļūt patvērumā, lai gan trauksmes ir tik biežas, ka pēc vairāk nekā diviem gadiem daudzi tās ignorē.

Vai Ukrainai būtu jāuztraucas par "Cirkon"?

25. martā uz Kijivu mērķētās ballistiskās raķetes tika izšautas no sauszemes palaišanas iekārtām, tāpēc gaisa trauksme bija tikai dažas sekundes.

Pat ja tās tiek veiksmīgi pārtvertas, krītošās atlūzas var nogalināt un ievainot cilvēkus, kuriem nebija laika sameklēt patvērumu.

Lai gan "Cirkon" ir vēl viens drauds, kas jāņem vērā Ukrainas iedzīvotājiem, militārie eksperti neuzskata, ka šīs raķetes būtiski mainīs kopējo situāciju, ziņo "Kyiv Independent".

"Pašlaik nekas neliecina, ka krievi spēs masveidā izmantot "Cirkon", jo šis ierocis ir ļoti sarežģīts un dārgs," sacīja Haruks.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu