Kāpēc sieviešu un vīriešu drēbēm pogas ir dažādās pusēs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Par to, iespējams, iedomājies ikviens, kurš mēģinājis uzvilkt otrās puses kreklu – romantikas vai jautrības dēļ, vai gluži vienkārši nepieciešamības spiests. Bet nu tās pogas – kāpēc vienkāršas lietas jāpadara tik sarežģītas? Kāpēc vīriešu drēbēm pogas ir labajā pusē, bet sieviešu – kreisajā? Portāls "LadBible" mēģinājis to noskaidrot.

Vienas un pilnīgi drošas atbildes nav. Katrā ziņā atbilde noteikti nav tāda, ka sievietes ir no Venēras, bet vīrieši no Marsa.

Ir vairākas teorijas, un, kā bieži gadās ar neizprotamām lietām, iemesli meklējami vēsturē un ir diezgan praktiski.

Senos laikos vairums puišu skraidīja apkārt, stiepjot līdzi daudz ieroču - zobenus, arbaletus, dunčus, cirvjus. Lai neizskatītos pārāk apbruņojušies, daļu ieroču viņi mēdza slēpt apģērbā – kabatās, apmetņa krokās un tamlīdzīgi.

Kad bija pienācis laiks kaujai, ierocis parasti tika satverts labajā rokā, bet vairogs kreisajā – pogas labajā pusē cīņas karstumā izrādījās daudz ērtākas. Nekas neķeras un netraucē! Kā atzīst amerikāņu vēsturnieki, tieši militārā joma lielā mērā noteikusi vīriešu modi. Varbūt būtu pārspīlēti teikt, ka pogu novietojums nosaka, vai cīņa beigsies ar uzvaru vai nāvi, bet – sava nozīme tām ir.

Grāmatas "Vīrieša garderobe" autors Pols Kērss aprakstījis, kā apģērba stiprinājumu, citiem vārdiem sakot, pogu novietojums var ietekmēt vīrieti kaujas laukā. Kērss saka: "Džentlmeņa zobens vienmēr tika nēsāts kreisajā pusē, lai to varētu izvilkt ar labo roku. Ja jaka būtu aizpogāta tā, ka tērpa kreisā puse ir virspusē, strauji izvilktā zobena rokturis, iespējams, ieķertos jakas atvērumā."

Skaidrs - jebkurš vīrietis, kurš izmēģinājis zobencīņu, zina: pogām jābūt labajā pusē ērtības un drošības dēļ. Vai pogas pareizajā pusē var izglābt dzīvību? Kas zina. Varbūt kaujas laukā. Un ne jau mūsdienās. Bet tradīcijas ir tradīcijas – un izskatās, ka vīrieši ar savām pogām ir apmierināti vēl šobaltdien.

Tiesa, tas viss nekādi neizskaidro, kāpēc sieviešu drēbēm pogas atrodas kreisajā pusē.

Pasaulslavenā sieviešu blūžu zīmola "Elizabeth & Clarke" dibinātāja Melānija Mūra domā, ka viņa zina īsto iemeslu. Melānija Mūra skaidro: "Senāk bagātas sievietes pašas neģērbās – viņas apģērba kalpones. Tā kā lielākā daļa cilvēku ir labroči, kādam, kas stāv jums pretī, aizpogāt jūsu kleitu ir daudz ērtāk, ja pogas ir kreisajā pusē."

Nu skaidrs - kalpones nebija muļķes. Un arī šuvējas ne – arī piemērīt kādam blūzi, aizpogājot miljons podziņas, ir ērtāk, ja pogas ir kreisajā pusē. Sievietēm pogas būs kreisajā blūzes pusē, nolēma seno laiku šuvējas un kalpones – un kundzēm atlika vien stāvēt mierīgi un ļauties apģērbšanai un podziņu aiztaisīšanai.

Taču tā nav vienīgā versija. Pastāv versija, ka pogas kreisajā pusē ir pašu sieviešu ērtības dēļ: ja turi mazuli uz kreisās rokas un ar labo roku jāatpogā blūze, lai mazuli pabarotu ar krūti, skaidrs, ka pogas kreisajā pusē ir daudz vieglāk atpogājamas.

Vēl kāda versija: modes vēsturnieku aprindās klīst leģenda, ka Napoleons savā valdīšanas laikā pavēlējis ražot sieviešu blūzes ar pogām kreisajā pusē, iedomājoties, ka tādējādi sievietēm blūzes būs grūtāk aizpogāt un viņas būs bezpalīdzīgākas zināmās situācijās, kad sieviete tā kā gribētu doties prom, bet vīrietis vēlas, lai viņa uzkavējas vēl kādu brīdi. Pilnīgs šovinisms, protams, bet arī bezgalīgs naivums – katra sieviete zina, ka viņa pogā blūzi ciet tik ātri vai lēni, cik grib, un ar pogu novietojumu tam nav nekāda sakara.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu