Šosezon Latvijas Dabas fonds nodrošinās tiešraides no 13 kamerām. Būs jauni varoņi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/LDF

Šosezon Latvijas Dabas fonds (LDF) nodrošinās tiešraides no 13 kamerām, informēja LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Jau kopš 2012.gada LDF sabiedrībai sniedz iespēju vērot putnus ne tikai ar binokli no attāluma, bet tiešā tuvumā ar interneta tiešraides starpniecību, turklāt to dzīves svarīgākajā periodā - perēšanas un mazuļu audzināšanas laikā.

Šogad LDF nodrošina tiešraides no jau pazīstamās jūras ērgļu ligzdas Durbē, kā arī jaunas šīs sugas ligzdas Ķemeru nacionālajā parkā, no divām mazo ērgļu ligzdām Zemgalē, jaunas zivjērgļu ligzdas Kurzemē, divām melnā stārķa ligzdām, divām vistu vanagu ligzdām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, kā arī balto stārķu ligzdas Tukuma novadā.

Tiešraidē varēs redzēt arī jaunu sugu - lauku piekūnu, bet tuvāk vasarai tiešraižu saimei piebiedrosies arī svīres Cēsu pilī. Līdzās putnu tiešraidēm ir pieejama arī zemūdens tiešraide no Līgatnes upes pie atjaunotā zivju ceļa.

Tiešraižu projekta vadītājs un LDF padomes loceklis Jānis Ķuze informē, ka lielākā daļa no LDF tiešraidēm rāda aizsargājamo putnu dzīvi, bet dažas arī šķietami pazīstamus putnus neierastā un daudz tuvākā rakursā. To galvenais mērķis ir veicināt izpratni par dabas procesiem, kā arī parādīt Latvijas dabas vērtības un veicināt to aizsardzību. Katra tiešraide dod ieskatu ne tikai putnu dzīvē, bet arī ļauj saprast tiem nepieciešamās vides nozīmību - tie ir veci, bioloģiski daudzveidīgi meži ligzdošanai, labas barošanās vietas, kā arī klusums un miers ligzdošanas periodā.

Dažās no ligzdām jau pastāvīgi uzturas putni vai aktīvi norit olu perēšana. Jūras ērgļu Mildas un Hugo ligzdā Durbē par spīti novēlotai ligzdas būvēšanai noris divu olu perēšana, kuru šķilšanos var gaidīt maija sākumā.

Olu dēšanas periods tuvojas noslēgumam vistu vanagu ligzdā Rīgā. Savukārt citi putni tikai pavisam nesen ir atgriezušies no migrācijas. 26.martā ligdā atgriezās baltais stārķis, dienu pēc tam savā meža ligzdā - melno stārķu tēviņš, savukārt 31.martā - abi zivjērgļi. Savā ligzdā eglē salīdzinoši agri - 1.aprīlī atgriezies mazais ērglis - mātīte Anna. Tiešraidēs vēl neredzēta suga būs lauku piekūns, kurš ligzdo cilvēku uzstādītā būrī.

Vērojot dabas tiešraides, sabiedrībai rodas labāka izpratne par putnu dzīves norisēm, skaistām un brīžiem nežēlīgām, kā arī tās atgādina par cilvēka ietekmi uz dabas procesiem. Jau tā reto putnu sugu ligzdošanas sekmes var samazināt cilvēka saimnieciskā darbība vai skaļa uzvedība netālu no ligzdas, aizbiedējot putnus perēšanas laikā, kas var nozīmēt neveiksmīgu ligzdošanu. LDF aicina pavasarī būt saudzīgiem, dodoties dabā, un izvēlēties maršrutus, kas ir tālāk no putnu ligzdošanai nozīmīgām vietām.

Šogad vairākas tiešraides atbalsta organizācijas, kuru darbības profils nav tieši saistīts ar putniem, bet to ikdienā putni ir klātesoši. Tā tiek turpināta sadarbība ar AS "Sadales tīkls", nodrošinot tiešraidi no balto stārķu ligzdas Tukuma novadā. Pirmo reizi tiešraidē vērojamas divas vistu vanagu ligzdas, kuras Bērnu slimnīcas teritorijā ierīkotas pēc darbinieku ierosmes ar SIA "Riekstukalns" atbalstu.

Savukārt, jauno melnā stārķa tiešraidi LDF veido sadarbībā ar SIA "Rīgas meži". 4G tīklu, kas nepieciešams augstas kvalitātes tiešraižu pārraidīšanai, jau daudzus gadus nodrošina LDF atbalstītājs LMT. Atbalstu sistēmu būvēšanā un uzturēšanā jau ilgstoši sniedz SIA "Rewind".

Tiešraides kameru darbība tiek nodrošināta, pateicoties sabiedrības atbalstam - tiešraižu kameru skatītāju, kā arī uzņēmumu ziedojumiem.

Tiešraides iespējams skatīties LDF "YouTube" kanālā, "dabasdati.lv" un www.ldf.lv/tiesraidehttps://viedtelevizija.lv/skaties/dabas-tiesraides , tiešraižu skatītāju "Facebook" grupa: https://www.facebook.com/groups/1043673269692018 .

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu