Atklāti īsi pēc terorakta Piemaskavā arestētā čečena nāves apstākļi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: @victoriaslog/"X"

Čečenijas republikas Cilvēktiesību ombuds 3. aprīlī apgalvojis, ka īsi pēc terorakta Piemaskavā arestētais čečenu tautības vīrietis Askabs Uspanovs policijas iecirknī Maskavā izdarījis pašnāvību, vēsta neatkarīgais Krievijas izdevums "The Moscow Times". 

"Saskaņā ar oficiālo likumsargu sniegto versiju, Uspanovs izdarīja pašnāvību," ombuds Mansurs Soltajevs rakstīja saziņas vietnē "Telegram". Soltajevs ir pirmā valsts amatpersona, kas pirms trim nedēļām konstatēto vīrieša nāvi publiski komentējusi. 

Uspanova māte pētnieciskajam izdevumam "Agenstvo" iepriekš norādījusi, ka viņas dēls nevarētu būt izdarījis pašnāvību, jo ir islāmticīgs. 

Soltajevs arī noraidīja izskanējušās ziņas par to, ka Uspanovs aizturēts saistībā ar teroraktu Piemaskavā, nosaucot tās par "Rietumvalstis atbalstošu mediju un ārvalstu aģentu veiktām provokācijām."

Viņš norādīja, ka patlaban tiekot veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu precīzus nāves apstākļus. 

Jau ziņots, ka Uspanovs aizturēts 22. marta naktī Maskavā, īsi pēc terorakta Piemaskavas koncertzālē "Crocus City Hall".

Viņa māte Taisa Uspanova norāda, ka viņš tika aizturēts autobusa pieturā, dodoties uz sievas darbavietu.

Pēc aizturēšanas Uspanovs piezvanījis sievai. Viņa gribējusi atnākt viņam pakaļ, taču viņš lūdzis to nedarīt, jo policisti pret viņu nekādas apsūdzības neesot izvirzījuši. Vēlāk gan viņš lūdzis sievu ierasties iecirknī.

Jau ziņots, ka iepriekš aizdomās par terorakta izpildi Krievija aizturēja četrus Tadžikistānas pilsoņus un vēl septiņas personas, kas tiek turētas aizdomās par saistību ar uzbrukuma plānošanu.

Atbildību par teroraktu uzņēmies grupējums "Islāma valsts". Rietumu drošības eksperti uzskata, ka aiz uzbrukuma stāv šīs organizācijas Afganistānas atzars - grupējums "Islāma valsts - Horasānas province".

Krievijas diktators Vladimirs Putins ir atzinis, ka uzbrukumu sarīkoja "radikālie islāmisti", tomēr bez jebkādiem pierādījumiem turpina uzstāt, ka Ukraina un Rietumvalstis ir iesaistītas notikušajā.

Pēc uzbrukuma Krievijas drošības dienesti tiek kritizēti par to, ka nespēja novērst uzbrukumu, lai gan ASV izlūkdienesti privāti un publiski brīdināja par ekstrēmistu plāniem uzbrukt vietām Maskavā, kur pulcējas daudz cilvēku.

Ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, svētdien vēstīja, ka dažas dienas pirms uzbrukuma "Crocus City Hall" Irānas izlūkdienesti informēja Krievijas kolēģus par aizturētu teroristu nopratināšanas laikā iegūtu informāciju, ka tiek gatavots plašs uzbrukums Krievijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu