FOTO 19 klaiņojoši kaķi kļuvuši par Meksikas prezidenta pils "dzīvajiem pamatlīdzekļiem"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Viņi klaiņošana pa pils dārziem, vajā baložu un nereti parādās televīzijā pārraidītajos preses brīfingos. Daži sveicina tūristus pie durvīm un vārtiem, bet citi no personāla "izņaud" saldējumu. Tā Meksikas Nacionālajā pilī dzīvo 19 klaiņojoši kaķi, kuriem nu piešķirts oficiāls tituls, ziņo "AP".

Deviņpadsmit kaķiem ir brīva vaļa klaiņot pa Meksikas Nacionālās pils leknajiem dārziem un vēsturiskajām āra kolonādēm.

"Viņiem ir piekļuve visām pils daļām, tādēļ viņi var piedalīties sanāksmēs, intervijās un iznākt kameras priekšā," medijiem pastāstīja pils veterinārārsts Džesuss Āriass, četrkājainajiem dzīvniekiem glaužoties gar viņa potītēm potītēm.

FOTO: 19 klaiņojoši kaķi kļuvuši par Meksikas prezidenta pils "dzīvajiem pamatlīdzekļiem"

Tagad kaķi ir kļuvuši par paliekošu pils vērtību, jo Meksikas prezidenta Andress Manuela Lopesa Obradora valdība paziņojusi, ka kaķi ir prezidenta pils "dzīvie pamatlīdzekļi". Protams, šie ir pirmie dzīvnieki Meksikā, kas saņēmuši šo titulu.

Termins "pamatlīdzekļ" parasti attiecas uz ēkām un mēbelēm, bet, piemērojot to kaķiem, Lopesa Obradora valdība ir uzlikusi par pienākumu no valsts kases dzīvniekiem nodrošināt pārtiku un aprūpi visu atlikušo mūžu.

Šie noteikumi būs spēkā arī pēc tam, kad esošais valsts vadītājs oktobrī atstās amatu.

"Kaķi tagad ir Nacionālās pils simbols. Es nevaru iedomāties Nacionālo pili bez šo kaķu klātbūtnes," sacīja Nacionālās pils un kultūras mantojuma aizsardzības dienesta ģenerāldirektore Adriana Kastillo Romāna.

"Mums ir jānodrošina, ka par kaķiem rūpējas."

Meksikas Nacionālajā pils, kas atrodas Mehiko centrā, jau sen ir bijusi Meksikas izpildvaras mītne. Tagad tā ir Lopesa Obradora rezidence. 

Pils uzcelta uz bijušā pamatiedzīvotāju imperatora Montesuma pils pamatiem. Ironiski, ka Montesuma pārvaldītā senā acteku kultūra godināja nevis kaķus, bet gan Meksikas bezspalvainos suņus, kuri pat tika apglabāti kopā ar saviem saimniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu