Saeimā virza vienlīdzīgus atbalsta principus pieslēgumu ierīkošanai "Sadales tīkla" klientiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Sadales tīkls" logo.
AS "Sadales tīkls" logo. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien otrajam, galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz nodrošināt vienlīdzīgus atbalsta principus jaunu sistēmas pieslēgumu ierīkošanai AS "Sadales tīkls" klientiem.

Likumprojektam noteikts steidzamības statuss.

Saeima grozījumus pirmajā lasījumā atbalstīja 7.marta sēdē, savukārt otrais lasījums plānots ceturtdien, 11.aprīlī.

Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātās izmaiņas paredz ieviest pieslēguma būvdarbu izmaksu sadalījuma principu, kur pieslēguma maksu 50% apmērā sedz sistēmas lietotājs, bet 50% apmērā - sistēmas operators, "Sadales tīkla" sadales sistēmas elektroenerģijas lietotāju pieslēgumiem arī sešu līdz 20 kilovoltu (kV) sprieguma tīklā un 0,4 kV tīkla pieslēgumiem ar ievadaizsardzības aparāta lielumu virs 100 ampēriem (A).

Likumprojekta mērķis ir radīt pozitīvu ietekmi uz jaunu lielas jaudas sadales sistēmas pieslēgumu pieejamību un komercdarbības attīstību, galalietotājiem samazinot izmaksu slogu jauna pieslēguma izveidei un darbības sākšanai, kā arī veicināt elektroenerģijas sadales sistēmas operatora, kuras sistēmai pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, lietotāju skaita, pieslēgtās patēriņa jaudas un sadalītās elektroenerģijas palielināšanos.

Līdz šim 50% un 50% pieslēguma būvdarbu izmaksu sadalījuma princips tiek piemērots nelielas jaudas pieslēgumiem 0,4 kV tīklā ar ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu līdz 100A. Lielākas jaudas pieslēgumu gadījumā lietotājs priekšapmaksas veidā 100% apmērā sedz visas pieslēguma ierīkošanas izmaksas, bet pieslēguma lietošanas laikā tiek piemērots efektīvās slodzes risinājums, kas ļauj pieslēguma lietotājam piecu gadu periodā atgūt pieslēguma ierīkošanā ieguldītās investīcijas, pamatojoties uz pakalpojuma maksas samazinājuma piemērošanu.

EM norāda, ka pārskatītā pieeja paredz pakāpeniski slēgt efektīvās slodzes risinājumu, kas pēc būtības šobrīd ir novecojis, administratīvi sarežģīts mehānisms. Risinājums paredzētu vairs nepiemērot efektīvās slodzes risinājumu jauniem pieslēgumiem pēc 2024.gada 1.maija, bet tā vietā tiktu ieviests 50% un 50% pieslēguma ierīkošanas būvdarbu izmaksu sadalījuma princips arī lielas jaudas elektroenerģijas lietotāju sadales sistēmas pieslēgumiem "Sadales tīkla" sistēmā.

Risinājums būtu piemērojams arī atļautās slodzes palielināšanai, ja tās īstenošanai nepieciešama pieslēguma pārbūve. Jaunās pieejas ieviešana sistēmas pieslēguma maksas pārdalei starp sistēmas lietotāju un sistēmas operatoru nav uzskatāma par valsts atbalstu kādām komersantu grupām un neatstāj ietekmi uz valsts budžetu, atzīmē EM.

Priekšlikums paredz ieviest horizontālu pieeju visiem sadales sistēmas jauniem elektroenerģijas lietotājiem "Sadales tīkla" sistēmā. Izmaiņas neietekmēs pārvades sistēmas operatora pieslēgumus.

Tāpat risinājums paredz, ka elektroenerģijas sadales sistēmas lietotājam būs tiesības neizmantot attiecīgo risinājumu, ja tas nevēlēsies uzņemties papildu saistības attiecībā uz pieslēguma lietošanas nosacījumiem. Šādā gadījumā lietotājam kā līdz šim būtu jāsedz pieslēguma būvdarbu izmaksas 100% apmērā.

Likumā arī noteikti atsevišķi izņēmuma gadījumi, kuru ierīkošanas gadījumā lietotājam jāsedz būvdarbu izmaksas pilnā apmērā, jo attiecīgajos gadījumos pieslēguma būvdarbu ierīkošanas izmaksas nebūtu pamats attiecināt uz tarifu veidojošām izmaksām.

Lai nodrošinātu to, ka risinājums ilgtermiņā rada pozitīvu ietekmi uz sistēmas pakalpojumu tarifiem, likumā ir paredzēts nosacījums, ka lietotājam ierīkotais pieslēgums ir jāsāk lietot līgumā noteiktā termiņā un pieslēgums ar ierīkoto jaudu, par kuru puses vienojas pieslēguma līgumā, jālieto vismaz piecus gadus, nesamazinot pieslēguma atļauto slodzi.

EM norāda, ka jaunās pieejas ieviešana radīs pozitīvu ietekmi uz jaunu pieslēgumu pieejamību un komercdarbības attīstību Latvijā, jo lielas jaudas pieslēgumu lietotājiem samazināsies izmaksu slogs jauna pieslēguma izveidei un darbības sākšanai, kā arī veicinās elektroenerģijas sadales sistēmas lietotāju skaita, pieslēgtās jaudas un sadalītās elektroenerģijas apmēra palielināšanos, tādējādi esošā elektroenerģijas sistēma un tajā jau uzstādītās jaudas tiks izmantota efektīvāk.

Piedāvātais būvdarbu izmaksu sadalījuma risinājums elektroenerģijas sistēmas pieslēgumu ierīkošanai veicinās elektrifikāciju un atteikšanos no citu, neefektīvāku un dabai nedraudzīgāku energoresursu izmantošanas.

Paredzēts, ka izmaiņas stāsies spēkā 2024.gada 1.maijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu