Ukrainas parlaments pieņem pretrunīgo mobilizācijas likumu

Papildināts 12:51, 11. aprīlis, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Ukrainas parlaments Verhovna Rada otrajā lasījumā pieņēmis grozījumus mobilizācijas likumprojektā. Deputāts Oleksijs Gončarenko norāda, ka par grozījumiem balsojuši 238 deputāti, vēsta Krievijas neatkarīgais izdevums "Meduza". 

Grozījumi stāsies spēkā vienu mēnesi pēc tam, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis jauno likumu parakstīs. 

Jaunajā mobilizācijas likumprojektā paredzēts, ka iesaukums armijā kara laikā tiek aizstāts ar militāro dienestu piecu mēnešu garumā. Savukārt miera laikā katram pilsonim būs jāiziet dienests trīs mēnešu garumā.  

Ukrainas pilsoņi vecumā zem 24 gadiem varēs izvēlēties dienesta gadu un ilgumu. Tāpat likumprojekta ietvaros augstskolās no 2025. gada paredzēts ieviest obligātas militārās mācības.

Par izvairīšanos no dienesta un militārās reģistrācijas noteikumu pārkāpšanu tiks piemēroti sodi, tostarp pagaidu aizliegums izceļot no Ukrainas, īpašumu iesaldēšana un aizliegums vadīt transportlīdzekli.

Likumdevēji mēnešiem ilgi vilcinājās ar likuma pieņemšanu, un paredzams, ka tas nebūs populārs. Likuma izstrādi pamudināja bijušā Ukrainas armijas virspavēlnieka Valērija Zalužnija militārās vadības pieprasījums, Zalužnijam apgalvojot, ka Ukrainai ir vajadzīgi līdz 500 000 jauniesaucamo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu