Latvijā ar demenci slimo ap 8500 cilvēku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SewCreamStudio/Shutterstock

Latvijā ar demenci slimo ap 8500 cilvēku, tāpēc Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) sāks bezmaksas informatīvi izglītojošu semināru ciklu "Drosmīgi par demenci", informēja RPNC komunikācijas speciāliste Ilze Krūkle.

Kā vērtē RPNC, lai arī ar demenci slimo daudz cilvēku, tā, iespējams, ir viena no visbiežāk nediagnosticētajām vai nepareizi diagnosticētajām slimībām valstī. Realitātē ar demenci saskaras daudz vairāk cilvēku, un ļoti daudzi informācijas un atbalsta trūkuma dēļ nonāk sociālajā izolācijā, kas padara neciešamu ne tikai pašu demences pacientu, bet arī tuvinieku dzīves.

Informatīvi izglītojošā semināra mērķis ir veicināt sabiedrības izglītošanu par demences diagnozi, sniegt atbalstu pacientu ar demences diagnozi radiniekiem, veicinot pacientu ar demences diagnozi integrāciju sabiedrībā un mazinot atstumšanas riskus.

Pirmais seminārs - "Drosmīgi par demenci - kas tas ir un ko darīt tālāk: dzīve ar diagnozi" notiks 30.aprīlī no plkst.15 līdz plkst.17, Tvaika ielā 2, un to vadīs psihiatrs, RPNC Ambulatorā centra "Veldre" vadītājs, Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents Māris Taube.

Viņš skaidro, ka demence nav vienkārša novecošana. Tā ir slimība, kuru biežāk nevar izārstēt, bet var iemācīties ar to sadzīvot, bremzēt tās attīstību, palīdzēt pacientiem un viņu tuviniekiem tikt galā ar šo dzīves izaicinājumu.

"Tuvinieks ar demenci nav kļuvis slikts cilvēks, tā ir slimība, kas ir izmainījusi viņa dzīvi. Ne pacients, ne tuvinieki nav vainīgi pie šis situācijas, bet mācīsimies kopīgi tikt ar to galā," norāda Taube.

RPNC Izglītības un pētniecības daļas vadītāja, psihiatre Liene Sīle atzina, ka pagājušajā gadā, rīkojot seminārus par psihisko veselību, demences tēma bija vispieprasītākā. Viņa iesaka semināru iesaku kā lielisku iespēju katram, jo īpaši jau tiem cilvēkiem, kuru piederīgie ar to sirgst - iegūt skaidrojumu kas ir demence un saprast kā plānot tālāko dzīvi.

Kopumā aprīlī un maijā pavisam notiks trīs semināri. Tie notiks klātienē, RPNC jaunā Ambulatorā centra konferenču zālē, Tvaika ielā 2. Tā kā semināri tiks filmēti, to video ieraksti tiks publicēti RPNC mājaslapā un "Youtube" kontā, kur tos sev ērtā laikā varēs noskatīties ikviens interesents.

Savukārt katra semināra klātienes apmeklētājiem ne tikai būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus, bet arī iegūt sev grāmatu "Kas būtu jāzina par Alcheimera slimību un citām demences formām".

Demence ir smadzeņu darbības traucējumi, kas izsauc neatgriezeniskus, pieaugošus un daudzpusīgus kognitīvo jeb prāta funkciju traucējumus, kuru rezultātā rodas atmiņas, valodas, vizuāli telpiskās izjūtas, prasmju un spriešanas spēju izmaiņas. Kognitīvie traucējumi sākotnēji ir viegli un var tikt sajaukti ar normālu novecošanas procesu, taču ar laiku tie var kļūt smagāki un kombinēties ar dažādas intensitātes personības un uzvedības izmaiņām, ierobežojot un apgrūtinot ikdienas aktivitātes, salīdzinājumā ar iepriekšējo dzīves periodu.

Biežākie demences veidi ir Alcheimera slimība un smadzeņu asinsrites traucējumu izraisīta jeb vaskulāra demence.

Pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem aptuveni 44 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo ar demences diagnozi. Veselības un sociālie pakalpojumi bieži vien nesniedz tiem nepieciešamo atbalstu. Bieži demence netiek laicīgi diagnosticēta un cilvēki ar demenci saskaras ar sliktu dzīves kvalitāti un neatkarības zudumu.

OECD uzskata, ka ir nepieciešama steidzama rīcība labāku politiku izstrādē un īstenošanā, lai uzlabotu dzīvi cilvēkiem ar demenci.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu